Recenzje?!

• Autor wątku Autor wątku Konradn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konradn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam! Chciałbym się was zapytać czy spokojnie mogę tworzyć własne recenzję książek i filmów??

witam, znowu mam z tym problem czy mogę także recenzować newsy z gazet?

news będzie albo prostą informacją prasową pozbawioną z mocy Art.4. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 194 roku ochrony prawno autorskiej albo najzwyklejszym utworem, jak każdy inny utwór. Więc tak. Ale zawsze trzeba pamiętać, że należy mieścić się w zakresie prawa cytatu, dopuszczalnym przez wymienioną ustawę.

Cytuję

Pytanie 2. Chce prowadzić serwis informacyjny i wklejać artykuły z różnych czasopism, dzienników, serwisów takich jak onet. Oczywiście źródło będzie podane.

Odpowiedź: Nie, nie można tego robić bez zgody tych podmiotów. Przekopiowanie artykułów nawet z podaniem źródła będzie naruszeniem praw autorskich majątkowych, gdyż nie zostają spełnione cele cytatu. Jeśli byłby taki fragment (lepiej fragment a nie cały artykuł) podsumowany własnym komentarzem, to owszem - występuje wtedy prawo cytatu. Ale nie popadajmy też w skrajności, 30 linijek tekstu cytowanego i jedno zdanie komenatrza - nie spałenia tego warunku. Proporcje muszą być zachowane.

-------

Czyli mogę skopiować cały artykuł ale muszę pod nim napisać swój własny komentarz na poruszany temat w cytowanym newsie/artykule?

Konradn napisał:
Czyli mogę skopiować cały artykuł ale muszę pod nim napisać swój własny komentarz na poruszany temat w cytowanym newsie/artykule?
cały artykuł można zacytować w dwóch przypadkach:

#1. W sposób jaki opisano w cytowanej odpowiedzi. Trzeba pamiętać, że generalna zasada prawa cytatu jest taka, iż cytowany utwór (bądź fragment) stanowi jedynie uzupełnienie nowego utworu - inaczej mówiąc, gro nowego artykułu powinno być oryginalne, napisane własnoręcznie przez jego autora.

#2. jeśli strona jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym (w świetle ustawy prawo prasowe z 1984 roku) to wtedy można wykorzystywać całe artykuły bez konieczności uzyskiwania zgody autora - vide Art.25. ustaw o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku. Lista rodzajów artykułów opisana jest szczegółowo w przytoczonym artykule. Ale trzeba pamiętać, że za takie wykorzystanie, zgodnie z przytoczonym artykułem, autorom cytowanych utworów należy się wynagrodzenie.

Wielkie dzięki i jeszcze jedno pytanko. Zastanawiam się czy mogę wykorzystywać zdjęcia ze sklepów internetowych takich jak merlin.pl ( zdjęcia produktów) w moim logu które chciałbym umieścić na stronie

zdjęcie może (ale nie musi!) posiadać ochronę prawno - autorską. Jeśli posiada, to w ogólności zgodę na jego wykorzystanie trzeba mieć - no, chyba, że można je wykorzystać korzystając z prawa cytatu - wszystko zależy od sytuacji.

Ale, zanim zacznie się coś pobierać z innej strony, warto poczytać regulacje prawne odnośnie takiej strony zamieszczane zwykle w stopce serwisu (nota prawna, Regulamin, terms...)...

zamęczę Cię chyba tymi pytaniami :D

na forum w temacie prawo cytatu napisaliście

Cytuję: Pytanie 3. Tworze stronę z artykułami o sprzęciekomputerowym. Często korzystam z stron anglo-języcznych lub z polskich stron poświęconych temu tematowi. Nie kopiuje jednak artykułów, a jedynie czytam i na ich podstawie opracowuje oraz tworze własny tekst. Czy mogę tak robić? Mieści się to w prawie cytatu?

Odpowiedź: Jeśli tekst jest na tyle zmieniony, że zostały powzięte z niego jedynie informacje, ale reszta (sposób wyrażenia tych informacji, struktura artykułu, wypowiedzi) jest inna - to nie dochodzi do naruszenia praw autorskich. Mówiąc prościej, można przeczytany tekst streścić własnymi słowami - będzie to utwór inspirowany.

---------

Czyli w jaki sposób muszę ten artykuł/poradnik oznaczyć? Np że korzystałem z tego i tego artykułu/poradnika?

Powrót