Recydywa rowerzysta

• Autor wątku Autor wątku Marcin Michalkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin Michalkowski

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witam

Czy mandat w tzw. recydywie mozna nalozyc na rowerzystę? Chodzi o ponowne wykroczenie jak np przejazd na czerwonym świetle, wyprzedzanie na przejściu itd.

Odpowiedź znajdziesz w rozporządzeniu w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń.
Tam masz listę wykroczeń (nie wszystkich), w tym te z tzw. recydywą.
Akurat dla czerwonego światła nie ma recydywy - chyba, że masz na myśli migające na przejeździe.
Z tego wnioskuję, że się z tym rozporządzeniem nawet nie zapoznałeś - a mi się nie chce za ciebie oddalać roboty.

Zapoznałem i nie znalazłem odpowiedzi, bo wysokość mandatu za te same wykroczenie jest inna dla samochodów a inna dla pojazdów niemechanicznych.

Przykład:

Jeżeli wyprzedze autem na przejściu dostaje 1500 zł , 15 punktów i jest to wykroczenie zaliczane do tzw. recydywy.
Jeżeli zrobię to samo rowerem nie ma punktów, a kwota mandatu wynosi 50-500 zł. Co z recydywą?

I teraz taka sytuacja. Dostałem mandat za wyprzedanie na przejściu rowerem 100 zł. Kilka miesięcy później przekraczam prędkość autem powyżej 31 km/h. Ile dostanę mandatu? 800 zł czy 1600 zł?

Powrót