recydywa

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

nie rozumiem recydywy moj maz nigdy nie siedzial owszem dopuscil sie rozboju 17-07-02 rok ale w aktach ma ze odbywal kare pozbawienia wolnosci od 18-07-01 do 30-07-02 on byl na wolnosci gdyz budowal sfere i byl w szpitalu byly dokumenty nikt tego nie chce sprostowac nie wiem co mam robic nawet adwokat z urzedu o tym wiedzial nie zrobil nic teraz gdzie sprawa sie toczy wyzej i jest nie skonczona zwineli go do zakladu karnego na 4 lata bo ma recydywe jestesmy bezradni na adwokata mnie stac prosze pomozcie doradzcie

Coś mi się zdaje, że jak był karany to kolejny wyrok jest już dla nich recydywą. Ale pewności nie mam.

Czy był aresztowany?
W jakim szpitalu?
Co to znaczy budował sferę?

Agnez bardzo zawile to opisałaś :what: o co tu chodzi :?:

witam chodzi o to ze nigdy nie siedzial zadnego wyroku dopiero 17-07-02 roku za rozbuj t tego siedziel na sankcji 18 msc do tej sprawy a co do szpitala to w tedy gdy niby siedzial to jest 17-07-01 do 30-07-02 nie siedzial bo budowal w bielsku-bialej sklep sfere a takze byl powaznie chory i byl w szpitalu wiec jak mugl siedziec jakis wyrok to sa bzdury i blad ze strony sedziow za to ma wtrok z recydywa poruszylam telewizje do wyjasnienia tego bede z wami na biezaca

Czy recydywa jest mu dostawiona do jakiejś obecnej sprawy?

Jak sama wspomniałas, był tymczasowo aresztowany przez okres 18 miesięcy. Jeśli sąd zaliczył ten pobyt na poczet kary, a Twój mąż ma obecnie jakąś nową sprawę, to jak najbardziej zachodzą przesłanki związane z recydywą.

nigdy nie siedzial mial sankcje do tej sprawy co dostal 4 lata dopisali mu recydywe i dlatego dostal 4 lata poprostu blad w aktach wyjasniamy to i bedziemy skarzyc sad a po drugie odwolywalismy sie i bylo pozytywnie nie ma zadnej innej sprawy karnej to jest skomplikowane

Ile w końcu skazany miał spraw?
Jedną czy dwie?
I do której dopisali mu tą recydywę?

przeciez pisze wam ze nigdy nie siedzial tylko na sancji do tej jednej sprawy odsiedzial i go puscili dostal wyrok 4 lat wiec skad sie wziela recydywa

Skoro siedział na sankcji do innej sprawy, to jednak oznacza że siedział.
Pisze Pani posty w sposób bardzo mało zrozumiały, i dlatego proszę się nie dziwić pytaniom.
Spróbuję to Pani wyjasnić jeszcze raz.
Pan X ma sprawę karną. Do tej sprawy zostaje tymczasowo aresztowany. W areszcie przebywa ponad pół roku, po czym na rozprawie sąd uznaje go winnym, i skazuje na jakąś tam karę pozbawienia wolności (powyżej pół roku). Jednocześnie sąd na poczet orzeczonej kary zalicza mu okres pobytu w areszcie tymczasowym.

Jakiś czas później Pan X ma drugą sprawę karną. Jest oskarzony o przestępstwo podobne w rozumieniu kodeksu karnego, do przestępstwa za które już był kiedyś skazany. Ponieważ w tamtej sprawie przesiedział powyżej pół roku, zachodzą przesłanki do przedstawienia zarzutu w recydywie, nawet jeśli z pierwszego wyroku nie odsiedział wszystkiego.

Z tego, co ja rozumiem z opisu Agnez, to jej mąż miał tylko tę jedną sprawę i w niej to właśnie miał ów areszt na 18 miesięcy. "Teraz sprawa toczy się wyżej", czyli jest pewnie (?) jakieś odwołanie od wyroku (pewnie tego rozboju nie dokonał sam i ktoś inny sie odwołuje) i może wróciła do ponownego rozpatrzenia (???) prze prokuraturę i faktycznie coś im sie pomieszało w aktach.
Przynajmniej ja to tak zrozumiałam. :what:

witam ktos wkoncu zrozumial dzieki to jest poplatane nie ma zadnej innej sprawy karnej a bledy sa w aktach maz caly czas sie odwolywal i sprawa sie toczy dalej siedzial na sankcji do tej jednej sprawy teraz ja to wszystko prostuje gdyby mu nie przypisali tej recydywy nie mial by takiego wyroku ale jest jedno pocieszenie u nas w bielsku jest taki balagan ze szkoda mowic sedzia ktory wydal mu wyrok ma odebrany imunitet za prowadzenie zoorganizowanej grupy przestepczej mozecie na internecie poczytac o bielskich sadach wiec sie nie dziwie ze jest balagan a pozatym nie dostal wezwania do odbycia kary tylko tak sobie przyjechali po niego nie ma nawet podpisu sedziego kto wydal nakaz dlatego bede dalej walczyc dziekuje

Mam pytanie ....recydywa penitencjarna nie sadowa ...może tylko siedzieć z recydywa
w jakim systemie ??????
recydywa sadowa to taka kiedy to po odbyciu kary popelnil przestępstwo kolejne i został skazany prawomocnym wyrokiem i trafil do zk po raz drugi
recydywa penitencjarna to taka kiedy to odsiadywał wyrok w zk wyszedł i zapadl kojejny z wcześniejszego przestępstwa z przed odsiadki ..<kolejny raz w zakładzie ale nie kolejne przestępstwo > warunkowe przysługuje po polowie kary jak petce to czy może odsiadywać wyrok z petka ??

Iza i Michał napisał:
recydywa penitencjarna to taka kiedy to odsiadywał wyrok w zk wyszedł i zapadl kojejny z wcześniejszego przestępstwa z przed odsiadki ..

Nie jest to prawdą.
Przepis prawny:
W zakładzie karnym dla recydywistów penitencjarnych odbywają karę dorośli skazani za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności lub zastępczą karę pozbawienia wolności oraz ukarani za wykroczenia umyślne karą aresztu lub zastępczą karą aresztu, którzy uprzednio już odbywali takie kary lub karę aresztu wojskowego za umyślne przestępstwa lub wykroczenia, chyba że szczególne względy resocjalizacyjne przemawiają za skierowaniem ich do zakładu karnego dla odbywających karę po raz pierwszy.
- art. 86 kodeksu karnego wykonawczego.
Czy tam jest mowa o tym kiedy to przestępstwo zostało popełnione? Nie.

Powrót