Recydywa

• Autor wątku Autor wątku Carera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carera

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 533
Dzień dobry , sprawca skazany na półtora roku pozbawienia wolności w zawieszeniu , następnie kara odwieszona, trafia do zk w dniu 28.04.2003 r. W trakcie odbywania kary odwieszonych kilka kolejnych kar, wiec ostatecznie opuszcza zk 30.06.2016. Kiedy najpóźniej musiałby popełnić przestępstwo podobne, żeby odpowiadać w warunkach recydywy?

Uściślę, ze chodzi o przestępstwo podobne do tego odsiadywanego jako pierwsze, kolejne wyroki nie były podobne.

Przepraszam , czy nikt z Państwa nie jest w stanie mi pomóc?

Odpowiedź znajdziesz w art. 64 kodeksu karnego.

Nie rozumiem do końca , od kiedy liczyć czas…od momentu popełnienia czynu? Odbycia kary , za ten konkretnie czyn, czy łącznie opuszczenia zk?

Ostatnia edycja:
Przecież jest jednoznacznie napisane: w ciągu 5 lat po odbyciu kary. Załóżmy, że dzisiaj kończysz odbywać karę i wychodzisz na wolność i od tego momentu liczysz 5 lat.

Carera napisał:
Kiedy najpóźniej musiałby popełnić przestępstwo podobne, żeby odpowiadać w warunkach recydywy?
Sorry, ale to jest pytanie w stylu "ile jeszcze muszę wytrzymać, żeby nie załapać się na recydywę".

ZbigTan napisał:
Sorry, ale to jest pytanie w stylu "ile jeszcze muszę wytrzymać, żeby nie załapać się na recydywę".

Faktycznie , niezręcznie to zabrzmiało. Chodzi o syna znajomej, ja nie mam konfliktów z prawem. Dziękuję za pomoc .

Finister napisał:
Przecież jest jednoznacznie napisane: w ciągu 5 lat po odbyciu kary. Załóżmy, że dzisiaj kończysz odbywać karę i wychodzisz na wolność i od tego momentu liczysz 5 lat.

On nie wyszedł po odbyciu kary, bo zostały mu wprowadzone inne, z innego paragrafu, i kolejne półtora roku siedział . Karę za to pierwsze przestępstwo skończył wiec odbywać półtora roku wcześniej, niż opuścił zk. Rozumiem , ze 5 lat w tym przypadku liczy się od momentu odbycia tej konkretnie kary za to pierwsze przestępstwo ( bo pozostałe nie były do niego podobne)?

Jeśli wciąż siedzi/siedział, ale odbył co najmniej 6 miesięcy kary pozb. woln. to będzie to recydywa.

W końcu zrozumiałam , dziękuję serdecznie .

Powrót