Referat naukowy na podstawie czyjejś pracy

• Autor wątku Autor wątku jackep1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jackep1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam następującą sytuację - jestem studentem i chcę przygotować referat na studencką konferencję. No i tak się składu że myślę o przetłumaczeniu i streszczeniu pewnej bardzo ciekawej pracy, którą kiedyś czytałem, ale nie wiem jak to dokładnie wygląda od strony praw autorskich - czy powinienem się skontaktować z autorem żeby uzyskać jakąś zgodę, i jak to dokładnie powinno wyglądać? Oczywiście zamierzam poinformować na wstępie o źródle prezentowanych informacji i nie będę czerpał z wygłoszenia referatu żadnych korzyści materialnych. Z tego co wyczytałem w FAQ pod hasłem "prawo cytatu" wnioskuję, że to co chcę zrobić podchodzi pod opracowanie czyli że prawa przysługują autorowi oryginalnych treści, z drugiej strony znajomi mówili mi że tłumaczyć pracę można "bezkarnie"... Dodam, że widziałem już takie referaty studentów będące w praktyce streszczeniami czyichś prac ale nie przyszło mi nigdy do głowy żeby spytać autorów jak załatwili te sprawy o których piszę (trochę teraz żałuję :P).

Witaj,

tak, tłumaczenie czyjegoś utworu stanowi w ogólności opracowanie takiego utworu - Art.2. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp). Na korzystanie zaś z takiego opracowania należy posiadać zgodę autora.

W tym przypadku mamy do czynienia z działalnością dydaktyczną, gdzie upaipp dopuszcza wykorzystanie utworów (lub ich fragmentów) w działalności dydaktycznej na zasadzie dozwolonego korzystania z utworów chronionych (czyli http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html) bez konieczności uzyskiwania pozwoleń od autorów / właścicieli praw autorskich - w szczególności Art.28.upaipp. Przy czym - przepis mówi o korzystaniu z utworów, a nie o dokonywaniu opracowań tychże utworów.

Jednakże w typowej sytuacji - opracowanie wykorzystywane jest w osobistej pracy studenta, która nie bywa rozpowszechniana poza ramy uczelni, więc moim zdaniem można uznać takie korzystanie z opracowania dodatkowo za użytek osobisty studenta, więc zgody na korzystanie z opracowania nie trzeba było posiadać. Oczywiście, przy jakiejkolwiek publikacji takiej pracy bądź innym jej rozpowszechnieniu - zgodę na korzystanie z opracowania powinno się posiadać. No, i skutkiem tego pojawia się pytanie o charakter tej konferencji - jeśli jest zamknięta i naukowa - to wyglądałoby na to, że tłumaczenie mógłbyś zamieścić.

Powrót