refundacja podatku vat za dostarczane paliwa gazowe a czy czynny żal

• Autor wątku Autor wątku gry345kmb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gry345kmb

Użytkownik
Odpowiedzi
88
złożyłem pismo o zwrot podatku gaz za dostarczone paliwa gazowe
niestety dostałem odmowną decyzję ponieważ nie spełniłem jednego z warunków:
według udostępnionych danych ze zbioru danych osobowych wójta gminy ustalono iż deklaracja do CEEB dotycząca źródło ogrzewania-kocioł gazowy została wprowadzona w dniu 22.01.2023zatem nie został spełniony warunek z art.18 pkt 1 ustawy z dnia 15 grudnia 2022 o szczególnej ochronie niektórych odbiorców paliw gazowych w 2023r.w związku z sytuacją na rynku gazu-dalej ustawa.
Z powyższego wynika ,iż urządzenie grzewcze zasilane paliwami gazowymi muszą być wpisane do CEEb do 21 grudnia 2022r (dzień wejścia w życie ustawy).Wpis do centralnej emisyjności budynków po 21 grudnia 2022r.jest możliwy tylko w przypadku głównego źródła ogrzewania wpisanego lub zgłoszonego po raz pierwszy.Nowe główne źródło ogrzewania powinno być zgłoszone do CEEB po raz pierwszy w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła.
pierwsze uruchomienie źródła ciepła miałem 25.11.2021 (jest to nowa budowa musiałem wygrzać wylewki ) a nie zgłosiłem do CEEB do dnia 21 grudnia 2022(miesiąc poślizgu ).
Dowiedziałem że w niektórych gminach jak ktoś miał taki niedługi poślizg z zgłoszeniem do CEBB to można złożyć czynny żal ,w jaki sposób to zrobić ?
Składałem to za okres od styczeń do lipiec -decyzja odmowna
a teraz chcę jeszcze raz złożyć z tym że za okres styczeń -grudzień tylko wcześniej chciałbym złożyć czynny żal tylko jak ,gdzie i do kogo ?

Powrót