Refundacja wyposażenia stanowiska pracy

• Autor wątku Autor wątku studiomusic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studiomusic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry mam następujące pytanie.

Na początku 2018r. zgłosiłem się do UP z ofertą pracy jako pracodawca.
Skierowali do mnie bezrobotnego z propozycją prac interwencyjnych (zwrot części poniesionych kosztów zus)
Zatrudniłem osobę na 10 miesięcy (umowa z UP 6 miesięcy refundacji kosztów)
Umowa kończy się 31 grudnia 2018
Okazuje się, że pracownik jest na prawdę solidny, sumienny i bardzo szybko się uczy nowych zadań. Chciałbym aby pracownik został na stałe (umowa na dłuższy czas bądź nieokreślony) i zastanawiam się czy przysługuje mi w takim wypadku np. refundacja kosztów wyposażenia/utworzenia stanowiska pracy ?
Czy można po prostu złożyć wniosek o doposażenie/stworzenie istniejącego stanowiska pracy ? Osoba może po wygaśnięciu umowy zarejestrować się w UP a ja mogę zatrudnić na podobnym stanowisku tylko w regulaminie UP jest napisane:
Kod:
Podmiot dołącza oświadczenie o: niezmniejszaniu wymiaru czasu pracy pracownika i nierozwiązaniu stosunku pracy z pracownikiem
w drodze wypowiedzenia dokonanego przez podmiot

Czy to również tyczy się gdy umowa po prostu wygasła ?

studiomusic napisał:
Czy to również tyczy się gdy umowa po prostu wygasła ?

Nie, nie jest to brane pod uwagę. Urząd może jednak odmówić doposażenia stanowiska pracy dla osoby, która bezpośrednio przed rejestracją pracowała dla wnioskującego pracodawcy - sprawdź wewnętrzny regulamin.

studiomusic napisał:
Dzień dobry mam następujące pytanie.

Czy można po prostu złożyć wniosek o doposażenie/stworzenie istniejącego stanowiska pracy ?
Nie. Przy refundacji kosztów doposażenia/wyposażenia stanowiska pracy zawsze trzeba zatrudnić innego bezrobotnego. Raczej w żadnym PUPie nie przejdzie to, o czym Pan mówi.

Mogą jednak mieć zapis, że dany bezrobotny nie może pracować u danego pracodawcy w ciągu ostatnich iluś miesięcy (bodajże 12). Proszę sprawdzić ile - informacja taka znajdować się będzie w zasadach do wniosku w PUPie, w którym zamierza się Pan starać (na stronie internetowej powinien Pan znaleźć potrzebne informacje) - ewentualnie można po prostu zapytać w pokoju zajmującym się dofinansowaniami, zwykle Panie tam są bardzo pomocne i życzliwe.

Ostatnia edycja:
Powrót