REGRES, POZEW O ZAPŁATĘ

• Autor wątku Autor wątku a.arvin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a.arvin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Proszę o odpowiedź znawców tematu.
Kupiłem nieruchomość od wspólników spółki cywilnej. Mieli oni wierzyciela, który sprzedaż tą zakwestionował i uzyskał wyrok iż sprzedaż dla niego jest nie wiążąca.
JA spłaciłem za spółkę, wierzyciela i chciałbym teraz odzyskać pieniądze od wspólników spółki bądź jednego z nich.
Pytania:
1. Jak to zrobić, jak zbudować pozew, ( o zwrot, o odszkodowanie ??).
2. Czy pozywać całą spółkę czy jednego wspólnika?
Jaki jest okres przedawnienia?
3. Pozew przeciwko dwu, a egzekucję, jęśłi będę chciał, mogę prowadzić wobec jednego?
4. Co jeśli jeden ze wspólników jest za granicą w Wielkiej Brytanii, a ja znam tylko jego dawny adres zamieszkania?
5. Co za tym idzie jak wygląda egzekucja komornicza na terenie Wielkiej Brytanii?

Czekam na odp.
Dziękuję
Arvin

1. o zapłatę
2. nie możesz pozwać spółki cywilnej - nie ma podmiotowości prawnej ...itd - pozywasz wspólników

1. o odszkodowanie
2 wszystkich wspólników
3. 3 - lata jeżeli roszczenie jest związane działalnością gospdarczą w pozostałych przypadkach 10 lat
4. można ustanowić kuratora
5. Po uzyskaniu wyroku prawomocnego trzeba uzyskać jego uznanie na teretorium wlk. brytani i tam wszczać egzekucje

2.Pozywa się współników spólki cywilnej jako dłużników solidarnych, nie można pozwać spółki cywilnej ( brak osobowości prawnej takowej),
3.Oczywiście po uzyskaniu prawomocnego wyroku to wierzyciel decyduje kim ma się zająć komornik, może być egzekucja prowadzona przeciwko wszystkim dłużnikom wymiemionym w wyroku.
5.Uznanie krajowego wyroku aby móc prowadzić egzekucję za garnicą kraju uzyskuje się w Sądzie Okręgowym właścicwym dla Sądu Rejonowego.

Witam,
1. pozew o oszkodowanie czy raczej o zapłatę?
2. spełnienie świadczenia wierzycielowi nastąpiło gdy żadna ze stron nie prowadziła działalności gospodarczej, ale wynikało ono z prowadzenia działalności gospodarczej przez dłużników (spółkę) więc 3 lata czy 10 lat?
3. w pozwie podać adres do doręczeń - ostatni mi znany czy od razu wnioskować o kuratora?
4. OK, uznanie wyroku, a co z egzekucją?

2.Bezpieczniej jest przyjąć trzy letni okres przedawnienia.
3.Ostatni znany i czekać czy odbierze pozew.
4.Z tym to już inna bajka i wątpię aby kroś na formu znał tak dobrze procedurę cywilną obowiązującą w UK.Na wyspach można znaleść prawnika tam praktykującego a wykszatłconego w Polsce ( oczywiście Polaka) ale to jest "pieśń przyszłości"

Powrót