Regulacje prawne w handlu

• Autor wątku Autor wątku mariuszole
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszole

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
potrzebuje pomocy, piszę pracę dyplomowa o handlu internetowym jako nowej formie sprzedaży, 2 podpunkty tej pracy poświęcone są regulacją prawnym:
1. Regulacje prawne w handlu (świecie realnym)
2. Regulacje prawne w handlu internetowym
Nie mam pojęcia jakie ustawy/kodeksy regulują ogólnie ten dział prawa, prosiłbym o podanie konkretnych ustaw bądź jakieś informację które mnie naprowadzą na właściwą drogę, jak szukam to wchodzę w szczegóły a chce się tylko skupić na ogólnikach, będę wdzięczny za wszelką pomoc:)
Pozdrawiam:)

Witam,

brać - wybierać :)

1. kodeks cywilny [ogólnie]
2. ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną [e-handel]
3. ustawa prawo własności przemysłowej [użycie zastrzeżonych znaków towarowych]
4. ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów [jak w temacie]
5. ustawa o Inspekcji Handlowej [jak w temacie]
6. ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji1 [jak w temacie]
7. ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej [jak w temacie]
itd...

można pobierać ze źródła, czyli stron sejmowych (najlepiej teksty jednolite): http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

Ostatnia edycja:
Chris, wielkie dzięki za pomoc!! Ale mam jeszcze kilka pytań:)
w podrozdziale o dot. regulacji prawnych w handlu internetowym odwołałem się do 2 aktów prawnych: Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U. 2002 nr 144 poz. 1204) oraz do kodeksu cywilnego, jeszcze powinienem jeszcze odwołać się do jakieś ustawy??
Następne pytanie dotyczy regulacji prawnych w tradycyjnym handlu, tutaj nie wiem jak to ogarnąć i do czego się odwoływać. Myślę żeby zrobić to na zasadzie że każda osoba sprzedająca prowadzi działalność gospodarczą i z tego tytułu podlega regulacją prawnych o działalności gospodarczej, co myślisz o tym??

Zaprawdę, dziwne pytania zadajesz studencie ;)

1. Co do zasady, prowadząc każdy rodzaj działalności handlowej to działalność gospodarczą trzeba mieć zarejestrowaną... Pomijając oczywiście osoby fizyczne, które jednorazowo sprzedają jakieś tam rzeczy w Internecie czy bazarze, no i 'szarą strefę'....

2. Różnica pomiędzy handlem w internecie a tym w realu polega głównie na formie. W Internecie umowy sprzedaży zawiera się na odległość, a w realu w miejscu sprzedaży (sklep) lub poza siedzibą przedsiębiorstwa (prawie jak Internet, bo też w zasadzie na odległość), więc podstawowe akty prawne obowiązują we wszystkich przypadkach (jak kodeks cywilny czy ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej), a inne dla niektórych (jak ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz...)

Powrót