Regulamimn a la wiki, a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku geb88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geb88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry!

Słowem wstępu
Jest sobie taka pseudo wikipedia w internecie, która drzewiej była budowana przez hobbystów. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że właściciel się zmienił. Przejął położył łapę i owa wikipedia od kilku lat marnieje.

Stworzyłam na tej wiki gros stron i wiadomości, jestem autorem prawie 500 wpisów i zmian. Chcę ratować to wszystko i założyć własną wiki.

TL;DR
Pytanie tylko, czy mogę używać własnego materiału z tej wiki, gdy regulamin (którego pewnie nowy właściciel nawet na oczy nie widział-tak zabunkrowany jest) stanowi:

1. Zabronione jest udostępnianie treści z tej strony na innych serwisach bez pisemnej zgody, która zapisana będzie w niniejszym serwisie.
  2. Wyjątkiem od tej reguły jest wikipedia. Opisy mrówek mogą być bez zgody na wikipedii umieszczane przez osoby, które potrafią się upewnić, że opisane tu informacje są wiarygodne (Znasz się na mrówkach - korzystaj z tego co tu jest zgromadzone i wzbogacaj naszą wikipedię, nie znasz się to zajmij się na wikipedii inną tematyką).
  3. Wybrane fragmenty serwisu mogą być wykorzystane w innych miejscach po spełnieniu następujących warunków:
  4. Należy zgłosić chęć wykorzystania wybranego tekstu poprzez kliknięcie na "Skomentuj ten artykuł" w tym miejscu: "Teksty umieszczone w innych serwisach" i podając treść tekstu oraz planowane miejsce (adres url) jego wykorzystania.
  5. Tekst zatwierdzony do wykorzystania w innym serwisie zostanie pisemnie potwierdzony w dyskusji do artykułu: "Dyskusja:teksty umieszczone w innych serwisach".
  6. Wraz z każdym fragmentem użytego tekstu należy umieścić źródło tekstu w formie linku widocznego jako napis "formicopedia.org" na którego kliknięcie skieruje do strony skąd tekst został pobrany.
  7. Każdy współtwórca artykułów i grafik, poprzez edycję artykułów i umieszczanie grafik, wyraża zgodę na bezwarunkowe i bezterminowe wykorzystanie ich w tym serwisie pod adresem formicopedia.org oraz akceptuje postanowienia niniejszego regulaminu, opisującego prawne aspekty wykorzystania zamieszczonych w serwisie treści.
  8. Wszystkie treści zamieszczone w serwisie tworzą osobiście ich autorzy, w sposób nie naruszający praw autorskich (w tym praw pokrewnych) lub dóbr osobistych osób trzecich. Treści winny być wolne od wszelkich wad prawnych i ewentualnych roszczeń osób trzecich.
źródło

Dla mnie, prawnego laika, jest to trochę wewnętrznie sprzeczne. Czy pisanie "wikipedia" z małej litery poniekąd nie daje mi wolnej ręki?
PS. wspominane w regulaminie koamtowanie, dyskusje nigdy nie były funkcjonalne na wikipedii (tj. nigdy nie dało się "usatysfakcjonować" tego co opisano w regulaminie, jeśli się chciało użyczyć tekstu).

Ostatnia edycja:
geb88 napisał:
... Pytanie tylko, czy mogę używać własnego materiału z tej wiki, gdy regulamin ...
Możesz, ów regulamin stanowić może wyłącznie, że udzieliłaś licencji niewyłącznej na korzystanie z Twoich, hm, wpisów. Co do zasady regulaminem nie można nabyć praw autorskich majątkowych ani uzyskać licencji wyłącznej.

Zawsze w oparciu o Art. 56. Prawa autorskiego możesz wypowiedzieć licencję.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, Panie LeszsekSu :)

Ostatnia edycja:
Powrót