Regulamin oraz polityka prywatności portalu

• Autor wątku Autor wątku BryanRoost
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BryanRoost

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam do Was kilka pytań. otwieram obecnie portal z ciekawymi artykułami na temat żywienia.

Jest to projekt na który niestety nie posiadam budżetu żeby zlecić wszystko co potrzebne, co za tym idzie muszę sobie z większością radzić sam.

1.Jak napisać regulamin takiego portalu ( zaznaczę tylko że na portalu będzie możliwość zalogowania się i oczywiście rejestracji, komentowania artykułów oraz newsletter) Chciał bym się dowiedzieć skąd można taki regulamin wziąć i na co w nim zwrócić uwagę by był on poprawny.

2. Rejestracja w GIODO jak się domyślam jeśli od użytkownika wymagam login oraz mail przy rejestracji, wymaga to zarejestrowania zbioru danych w GIODO. Proszę o informację z czym to się wiąże oraz jak musi być sformułowana polityka prywatności.

3. Jest kilku autorów którzy piszą dla Nas artykuły nie odpłatnie, proszę powiedzieć czy muszę z nimi podpisać jakieś oświadczenie które przekazuje Nam prawo do publikacji tekstów ? czy wystarczy mailowa zgoda na publikację ?

4. Jeśli macie jakieś jeszcze wskazówki na co uważać przy organizacji takiego portalu to było by miło.

5. Wiem że powinienem to zlecić prawnikowi, niestety nie mam jeszcze na to środków, lecz jeśli się w przyszłości pojawią na pewno nie będę oszczędzał na poradach prawnych.

Z góry dziękuję za pomoc ! :)

1. Ciężko wyrokować, wklej tutaj co wypisałeś.
2. To nie są dane osobowe, login i mail.
3. Wystarczy mailem.
4. Na dobre zabezpieczenie portalu.
5. W sumie przy czysto niedochodowej sprawie to zakładaj jak jest, prawnik jest Ci zbędny.

Jeśli chodzi o regulamin to nic jeszcze nie wypisałem, ponieważ nie wiem nawet jak się za to zabrać, tyczy to się również polityki prywatności.

Czyli jeśli nie wyciągam od Użytkownika jego prawdziwych danych, to nie jest wymagana rejestracja w GIODO ?

Co masz na myśli dobre zabezpieczenie portalu?

Czysto niedochodowym ? chcę na portalu zacząć zarabiać za pomocą reklam i współprac z markami. Chciał bym się też w sumie dowiedzieć czy to musi być jakoś ujęte w regulaminie serwisu ?

Wracając do faktu że e-mail nie jest daną osobową, podaję adres do artykułu:

***mod***

Co prawda nie jest to najświeższy artykuł więc proszę o informację czy coś się zmieniło :)

Nie zajmujemy się komentowaniem doniesień medialnych. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zdecydowanie przeszukałem źródło, niestety nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi, dlatego pytam się Was, bo prawdopodobnie czegoś nie rozumiem :<

Jednoznaczna odpowiedź jest taka, jak przytoczył @LeszsekS:

Stosownie do ust. 3 powołanego przepisu, informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu i działań.
Ergo adres e-mail nie jest daną osobową.

Syphar napisał:
Ergo adres e-mail nie jest daną osobową.

GIODO Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych - Czy należy zgłosić do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych zbiór danych osób zamawiających usługę newsletter?

Jednakże od razu zaznaczam, że moim zdaniem pogląd wyrażony na stronie GIODO nie jest do końca prawidłowy. Dużo zależy bowiem od brzmienia adresu e-mail oraz od tego czy administrator zadbał o przypisanie odpowiednich informacji osobowych w systemie zarządzającym. Zagadnienie jest bardzo kontrowersyjne, ale jednak w większości przypadków adres e-mail stanowi dane osobowe. Jest to dosyć szeroko omówione w komentarzu J. Barty do ustawy o ochronie danych osobowych.

W kwestii rejestracji zbioru danych osobowych:
1. Jeśli zbiór nie zawiera danych osobowych to się go nie rejestruje (można zrezygnować ze zbierania adresów e-mail)
2. Ważne jest w jakim celu zbiera się dane, bo być może są one przetwarzane "w zakresie drobnych bieżących spraw życia codziennego", co zwalnia z obowiązku rejestracji.
3. Można powołać ABIego i samemu prowadzić rejestr zbiorów.

W pierwszej kolejności należy się jednak zapoznać z rozdziałem 4. UŚUDE

Powrót