Rehabilitacja powypadkowa(niemcy) a zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku robo56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robo56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie :)
Spróbuję krotko i na temat opisać problem. Otóż mój lekarz domowy wiedząc że mam rehabilitacje wypisał mi tylko zwolnienie lekarskie do dnia w którym zaczynam rehabilitacje.Rehabilitację mam 3 tygodnie. po rehablitacji idę do szpitala i tam dostane szpitalne zwolnienie. Moje pytanie czy na ten czas rehabilitacji potrzebuję jakieś zwolnienie lekarskie które muszę okazac do rentenversicherung pózniej tez pracodawcy mimo że okres 6tygodni w którym pracodawca wypłaca wynagrodzenie mija równo z dniem zaczęcia rehabilitacji, a później za rehabilitacje płaci Rentenversicherung. Dodam że papiery do rentenversicherung i wyplacanie pieniędzy za chorobowe zostały pomyslnie załatwione. pozdrawiam:)

Jesli RV pokrywa koszty rehabilitacji, to wie o tej rehabilitacji i nic nie potrzebuje wiecej.
Z kolei pracodawca musi byc poinformowany o rehaibilitacji, datach itd., po prostu przekazujesz mu pismo z RV o przyznaniu rehabilitacji- zaraz po otrzymaniu tej wiadomosci.
Podczas rehabilitacj nie otrzymasz Krankengeld, lecz najprawdpodpodobniej Übergangsgeld.

Powrót