Rejestr Dłużników Niewypłacalnych

• Autor wątku Autor wątku marcinek-m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinek-m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Chciałem sprawdzić na stronie https://ems.ms.gov.pl/krs/wyszukiwaniedluznika czy podmiot został wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych. Jedyne pole do uzupełnienia to "Numer RDN". Skąd mogę wziąć ten numer??? Ja znam tylko nazwę dłużnika, adres jego siedziby, numer NIP i REGON. W jaki sposób mogę przeszukać Rejestr na podstawie tych danych? Proszę nie mylić z prywatnym Krajowym Rejestrem Długów bo to inna bajka.

"Wyszukiwanie w rejestrze przedsiębiorców może odbywać się według kilku kryteriów, między innymi nazwy, numeru KRS lub NIP. Natomiast do odnalezienia podmiotu w rejestrze dłużników niewypłacalnych, niezbędny jest numer RDN, czyli numer, pod którym dłużnik figuruje w rejestrze. Nie ma możliwości wyszukania odpisu dotyczącego dłużnika po nazwisku, firmie lub numerze PESEL czy REGON.

Wniosek o wydanie zaświadczenia

Mając te dane można jednak zwrócić się z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, czy podmiot jest wpisany do rejestru dłużników niewypłacalnych. W zaświadczeniu sąd wskazuje wszystkie numery RDN, pod którymi wpisano dłużnika. Obecnie taki wniosek można złożyć jedynie w oddziale Centralnej Informacji, internetowa wyszukiwarka nie stwarza możliwości uzyskania zaświadczenia."
Jak łatwo sprawdzić wypłacalność kontrahenta? - usługi windykacyjne - moderacja

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Innymi słowy trzeba składać wniosek do sądu o udostępnienie numerów RDN.

Mam pytanie, w związku z tematem: Jeżeli ktoś zostanie wpisany do takiego Rejestru za niezapłacenie podatku? co to oznacza? Pójdzie do więzienia? Bo przecież jest niewypłacalny, co dalej z tymi zaległościami, które ma wobec US?

Trochę z opóźnieniem, ale jakby ktoś jeszcze szukał, to na stronie Krajowy Rejestr Dłużników Niewypłacalnych (krdn.pl) można sprawdzić czy podmiot figuruje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych. Niestety usługa jest płatna, ale dostałem odpowiedź po chwili, bez żadnych wniosków do sądu o numer wpisu :)
Szkoda, że nie znalazłem tego wcześniej...

Mi to wygląda na jakiś przekręt. Co myślicie?

Tak na dobrą sprawę to jest to hermetyczna, martwa baza.

Ja ostatnio potrzebowałam tego numeru RDN. Zależało mi na czasie więc wnioski do sądu nie wchodziły w grę z oczywistych względów :D I tak trafiłam na KRDN.pl - niby pisało, że usługa jest płatna ale przyznali mi jakiś bonus, jako dla nowego użytkownika i udało mi się za darmo uzyskać numer i raport o tej osobie

RDN to baza sądowa. Zastanawia mnie, dlaczego komornicy nie zaglądają tam w poszukiwaniu informacji o swoich klientach ? Czyżby figurowanie dłużnika w RDN = 824 pkt 3 kpc z automatu ? :D

Powrót