Rejestracja auta sprowadzonego z za granicy bez tablic

• Autor wątku Autor wątku Skipi1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skipi1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam

Wczoraj kupiłem auto sprowadzone z Belgii, dostałem 2 briefy w języku francuskim i umowę dwujęzyczną (chyba polsko-francuską).

Auto stoi u mnie na parkingu bez tablic, bez przeglądu i bez OC.

W jakiej kolejności powinienem zacząć wszystko po kolei, kiedy udać się na badanie, kiedy zrobić tłumaczenie, kiedy zapłacić OC, kiedy akcyza, kiedy skarbówka i co muszę mieć już wtedy w wydziale komunikacji ?

Mógłby mi ktoś wypisać krok po kroku kiedy już muszę mieć przetłumaczone dokumenty i opłacone oc ?

Kupiłeś na umowę z Belgiem? Czy od handlarza?

1. Przegląd ( na lawecie i pamiętaj bo to bardzo ważne skoro masz auto bez tablic to tak ma być napisane na papierze z przeglądu " brak tablic")
2. Akcyza ( masz dwa tygodnie od zakupu liczy się od daty na umowie)
3. Tłumaczenia ( poszukaj tłumaczy z niderlandzkiego przez internet)
4. Urząd skarbowy ( zaświadczenie że nie jesteś płatnikiem VAT)
5. Wydział komunikacji i od razu tego samego dnia OC

Im szybciej zaczniesz tym szybciej będziesz jeździł.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Na umowie mam wpisanego sprzedawce na adres w Belgii, ale po auto udałem się do handlarza w Polsce. A czy to coś zmienia ? Bo jak dobrze przeczytałem to w wydziale komunikacji muszę zgłosić brak tablic, ale to wtedy zgłosić, że przyjechało bez tablic czy, że tablice zostały w Belgii. W sumie nawet nie wiem czy handlarz przywiózł z tablicami czy bez jak przyjechałem to auto stało bez tablic.

Zmienia ale teraz nie o tym.

Do wydziału to udajesz się na końcu już z wszystkimi dokumentami, tam dostaniesz oświadczenie do podpisania, że pojazd przyjechał do Polski bez tablic ( zgodnie z prawdą no oryginalne tablice Belg musi oddać w swoim urzędzie), ale tylko wtedy jak w papierach z przeglądu będzie brak tablic, w przeciwnym wypadku nasi twardogłowi urzędnicy będą wymagali tablic od Ciebie.

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę jakie ryzyko wziąłeś na siebie podpisując umowę inblanco.

Jestem już po przeglądzie ale wróciłem do domu i w dokumencie diagnosta wpisał rodzaj paliwa benzyna a w briefie jest gasoil czyli diesel jak teraz powinienem w urzędach wpisać diesel czy benzyna ?

A na jakim paliwie jeździ auto?

W dokumentach musi być napisane takie paliwo na jakim faktycznie auto jeździ, jeżeli to pomyłka diagnosty to jak najszybciej wracaj do niego i niech poprawia!

Mam nadzieję że takie różnice nie wyszły po VIN

Poprawione już badanie a mam jeszcze kilka pytań bo trochę poczytałem.

1. Czy przez internet mogę wysłać deklarację AKC-U ?
Odbywa się to na stronie https://www.puesc.gov.pl/ ale wtedy co z dokumentami nie są potrzebne briefy ani umowa kupna ?

2. Jak to w końcu jest z tym urzędem skarbowym bo doczytałem, że od 2015 r. skarbówka już nie wydaje zaświadczenia VAT-25 o zwolnieniu z podatku

"Osoby fizyczne, które nabywają za granicą używany samochód nie muszą odprowadzać podatku od czynności cywilnoprawnych. Od 2015 roku został również zniesiony obowiązek występowania Urzędu Skarbowego do wydania zaświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi VAT. Wcześniej taka przyjemność kosztowała 160 zł."

Oraz tutaj: https://poradnik.wfirma.pl/-koniec-z-zaswiadczeniem-vat-25-dla-samochodow-sprowadzanych-z-zagranicy

Powrót