Rejestracja auta w miejscu innym niż zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku mich8008@mixbox.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mich8008@mixbox.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem zameldowany w Gdańsku natomiast mieszkam w Warszawie, czy mogę zarejestrować auto w Warszawie i nie będą robić problemu? Czy otrzymam rejestracje rozpoczynającą się na W? Jeżeli ktoś wie proszę o odp

Auto rejestruje się w wydziale komunikacji właściwym dla miejsca zamieszkania. Nie masz żadnego wyboru, mieszkasz w Warszawie to rejestrujesz w Warszawie.

Pytam bo formalnie i prawnie nie mam nic wspólnego z Warszawą - po prostu tu przebywam od paru lat i zanosi się na kolejne

mich8008@mixbox.pl napisał:
... - po prostu tu przebywam od paru lat i zanosi się na kolejne
Zatem nie dopełniasz obowiązku meldunkowego, który nadal istnieje.

@LeszsekS zgadza się, pomieszkuje u dziewczyny w Warszawie a pracuje w Niemczech - w papierach jestem mieszkańcem Gdańska - czy w tej sytuacji zarejestruje auto w Warszawie? Niedługo mnie to czeka i wolałbym mieć blachy na W niż G skoro i tak będę przebywać tylko w Warszawie

Auto rejestrujesz tam gdzie mieszkasz. A to gdzie mieszkasz to chyba sam wiesz najlepiej.
Do tego należy dodać, że to ma znaczenie. Jeśli np. policjanci zatrzymają Ci dowód rejestracyjny (np. za brak badań technicznych) to odeślą go do wydziału komunikacji, który go wystawił. A więc rejestrując w Gdańsku będziesz musiał pojechać po niego do Gdańska. Nie ma zatem co kombinować.

Powrót