rejestracja auta z pl do niemiec

• Autor wątku Autor wątku marek1965
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek1965

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!!!czy ktos moze mi wyjasnic po kolei co musze zrobic i jakie oplaty uiscic kupujac auto z polskiego salonu,a chce go zarejestrowac w monachium-otrzymujac niemieckie tablice rejestracyjne,Z gory serdecznie dziekuje.Jest to auto Nowe z przebiegiem 5 km,Zaznaczam .ze jestem osobą prywatna NIE mAM zarejestrowanej dzialalnosci-Podatek vat musze zaplacic w polsce 22%-jest to auto z polską faktura zakupu <JESZCZE RAZ GORACO PROSZE O WYJASNIENIE!!!!

Po co płaciłeś VAT?Auto na eksport nie podlega opłacie VAT.Ubezpieczasz takie auto w PL w celu wywozu,na tablicach wywozowych.
Po przyjeżdzie do Niemiec,w miejscu zamieszkania idziesz do Kfz-Zulassungstelle(jest specjalny wydział dla importowanych aut),tam sprawdzają zgodność z dokumentami etc.
Oczywiście najpierw musisz znależć ubezpieczalnię,która Ci auto ubezpieczy.Bez tego ani rusz.
Jeżeli wszystko jest ok. wydają Ci dokumenty,wyrabiasz tablice.

Po jakimś czasie dostaniesz pismo z Urzędu Skarbowego,by uiścić niemiecki VAT,który nazywa się MwSt(Mehrwertsteuer).

Powodzenia

Pamiętaj,by mieć wszystkie papiery,które dostałeś w PL.

Dziekuje serdecznie za odpowiedz!!!!!A czy place cos takiego jak w polsce akcyze w wysokosci 3,1 procent czy cos podobnego.i jeszcze jedno chyba musze przetlumaczyc dokumenty ,faktury na jezyk niemiecki,jest to auto nowe ,czy musze robic tuv,Serdecznie dziekuje ,wybacz ,ale jestem zielony w tym temacie,bede przerabiac ten temat pierwszy raz,a ztym vatem to powiedzieli mi ze musze zaplacic w polsce,ale bede upieral sie zeby mi wystawilibez vatu!!1,no i jeszcze nie wiem jak z tymi tablicami wywozowymi z polski do niemiec,poniewaz z niemiec do polski nie ma problemu!!!a tutaj w polsce nie wiem jak to zrobic!!11,DZIEKUJE CI BARDZO!!!! caro55

Piszę tutaj,bo może są inni również zainteresowani sprawą.
Każ sobie wystawić fakturę bez VAT-u,papiery mają normy EU,więc są czytelne wszędzie.
Tym autem nie możesz poruszać się po PL-tylko w celu wywiezienia go z PL.Jest na to bodajże 2 tyg. czasu.
Idż tam,gdzie rejestruje się pojazdy i wykup tablice wywozowe.Na tych tablicach wywieziesz auto.Akcyzy żadnej nie płacisz,bo i za co?Oczywiście musisz auto ubezpieczyć,ale ubezpiecz na najkrótszy okres czasu,jeśli się nie mylę-na miesiąc.

Jeżeli będą Ci w Pl utrudniać sprawę,to zaznacz,że auto jest na eksport,wtedy jest bez VAT-u.

W De TÜV obowiązuje dopiero po 3 latach

dzieki serdeczne .pozdrawiam marek

Witam marek1965

Napisz prosze jak przebiegla ta "operacja".

Jestem rowniez zainteresowany kupnem nowi z salonu i rejestracji w Niemchech na DE blachach.

Jak wyszlo z tym podatkiem?
Gdzie wykupiles krutkoterminowe ubezpieczenie?
Czy byly problemy z rejestracja auta w Niemchech?
Czy zaskoczyly Cie jakies dodatkowe koszty rejestracyjne?

Z gory dzieki.

Witam tez jestem zainteresowany kupnem nowego auta z polski do niemiec do tej pory kupowalem auta roczne z francji belgi do niemiec mi sie wydaje ze to to samo potrzeby jest umowa lub rachunek i najwazniejsze COC papiery no i wazny przeglad do 3 lat nie trzeba, tylko jezeli w polsce kupuje bez vatu 23% vatt to czy napewno przysla mi sami z finansantu zebym zaplacil 19% czy musze go oclic jakos .

Ten mechanizm dotyczy zakupu nowego auta. Uwaga na definicje nowego auta (przepisy europejskie)!! Zakup bez VAT , potem zaplata VAt w kraju uzywania auta. Oplat celnych nie ma (zakup wewnatrz Unii).

Witam,

Chciałabym kupić w Polsce używany, nie drogi samochód. Niebawem wyjeżdżam do Niemiec do pracy, po Niemczech poruszać za długo pojazdem z polskimi tablicami się nie mogę. Proszę o informację, jak trzeba by było załatwić sprawę z przerejestrowaniem samochodu z Polskich tablic na Niemieckie? Jakie to koszty? Pytam, ponieważ nie chciałabym zapłacić więcej za przerejestrowanie samochodu, niż jest warty. Na razie nic nie kupuję, zbieram informacje.
Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót