Rejestracja auta - zameldowanie, trudna sprawa

• Autor wątku Autor wątku lunairetic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lunairetic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry mam wrażenie, że zwracam się z trudną sprawą i proszę Państwa o pomoc.

Sprawa składa się z 2 części, ale nie wiem czy się ze sobą nie łączy.
Otóż od 3 lat mieszkam za miastem. Wymeldowałem się dosyć szybko i zameldowałem się we władzach gminy.

W tym momencie zastanawiałem się czy jest obowiązek zmiany dowodu rej. samochodu, a wraz z nim tablic? jednak nie istotne, bo tego nie zrobiłem.

I teraz zaczynają się schody. Rok temu skończyło mi się miejsce w dowodzie rej. i po przejściu przeglądu dostałem zaświadczenie i (czego nie doczytałem) obowiązek wyrobienia nowego dowodu rej. - nie zrobiłem tego.
Wczoraj byłem również na przeglądzie i dostałem znowu takie zaświadczenie.

I to w zasadzie koniec spraw, ale muszę zadać parę pytań:
- czy powinienem wyrobić nowy dowod rej. w miejscu nowego zameldowania czy nie ma takiej koniecznosci? pytam bo to pewnie dodatkowe koszty

- czy po wymianie dowodu rej. z nowymi danymi, nowego miejsca zameldowania jest konieczna wymiana praw jazdy wspolwlascicieli pojazdu?, bo pewnie będą inne tablice itd.

- czy z tytułu wcześniejszego nie wyrobienia nowego dowodu rej. w 2019 r (z nowymi miejscami na pieczatki) będą czekały mnie jakieś konsekwencje?

- czy przy wymianie dowodu rej. na nowy jest konieczne posiadanie 2 papierowych zaswiadczeń o pozytywnym badaniu, to z 2019 i to z 2020? czy wystarczy to bieżące z 2020?

Bardzo proszę o pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Powrót