Rejestracja auta ze Szwajcarii

• Autor wątku Autor wątku mariuszsob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszsob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich - mój pierwszy post na forum. Mam do was gorącą prośbę w doradzeniu w mojej sprawie. Otóż odkupiłem na terenie Niemiec auto sprowadzone ze Szwajcarii. Otrzymałem komplet dokumentów: odprawa celna w Niemczech, brief szwajcarski, polisę OC, fakturę między szwajcarskim sprzedawcą oraz oczywiście spisałem umowę z osoby, od której auto odkupiłem. Opłaciłem akcyzę, PCC-3 nie obowiązuje, bo czynność cywilnoprawna na terenie Niemiec. Przetłumaczyłem niezbędne dokumenty. Zarejestrowałem autko w swoim wydziale komunikacji i dzisiaj osoba, od której odkupiłem auto zadzwoniła do mnie z prośbą o napisanie oświadczenia o zabraniu briefu szwajcarskiego z urzędu, dostarczenie jej tego dokumentu, gdyż auto nie zostało rzekomo wyrejestrowane w Szwajcarii. I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy mogę mieć w związku z tym jakieś problemy? Nie chcę ryzykować przekazania briefu, bo "jedzie mój kolega do Szwajcarii to wyrejestruje". Co radzicie w tej sytuacji, bo ja myślę, że ze swoich obowiązków się wywiązałem, dostarczyłem dokumenty i zarejestrowałem autko. Proszę serdecznie o pomoc. Może warto sprawdzić czy auto nie było kradzione? Czy mogę to sprawdzić gdzieś w internecie lub na komisariacie?

Powrót