Rejestracja bezrobotnego a NIEZBĘDNE dokumenty

• Autor wątku Autor wątku outlander2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

outlander2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Mimo, iż na forum da się zauważyć nieprzychylny użytkownikom ton wypowiedzi niektórych prawników (lub też nie), w dużej mierze to rozumiem. Wiadomo prawnik człowiek specyficzny, a do tego niektóre zadawane tu pytania nie pomagają w zachowaniu klasy. Przechodzę już do tematu. Zaznaczę tylko, iż nie proszę o pomoc, ale liczę na merytoryczną dyskusję ludzi, którzy lubią ten zawód, bo chodzi o interpretację przepisów - sprawę wyższą.
Mianowicie sytuacja wygląda tak, że często na forum widzę pytania o dokumenty niezbędne do rejestracji w Urzędzie Pracy, a wątpliwości i problematyczność budzą wymagane przez UP zaświadczenia od umów zlecenie. Ja także mam wątpliwości. Urzędy Pracy działają w oparciu przecież o ustawy takiej jak np. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 listopada 2012 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy, a tam pojawia się informacja, iż
§ 5. 1. Osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny albo poszukujący pracy w trybie określonym odpowiednio
w § 2 ust. 1 pkt 1 albo ust. 2 pkt 1 przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji:
3) świadectwa pracy i inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów ustawy;
W tym miejscu zaznaczę, że w moim urzędzie wypełniając wniosek zaznacza się czy ubiegam się o status bezrobotnego z prawem do zasiłku, czy też o status bezrobotnego bez prawa do zasiłku. W takim razie mi osobiście nasuwa się pytanie jakie wynikające z ustawy uprawnienia chce ustalić bezrobotnemu UP na postawie zaświadczeń z umów zlecenie, jeżeli ten nie wnosi o ustalenie statusu bezrobotnego z prawem do zasiłku. Jak myślicie? Jaka jest w tym logika?

Powrót