rejestracja bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku maciekm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciekm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dnia 31 stycznia 2009 skończył mi sie termin wypowiedzenia i juz nie jestem pracownikiem firmy X. Ile mam czasu, żeby zarejestrować sie w Urzedzie Pracy jako bezrobotny? Czy musze to zrobić od razu 1 lutego, czy też mam moze na to kilka dni?

Pozdrawiam

To zależy w jakim celu chce Pan się rejestrować (bo obowiązku rejestracji nie ma).

a) Jeśli chodzi o poszukiwanie nowej pracy - to na co czekać?
b) Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, to również nie ma co czekać, a jeśli już to maksymalnie 30 dni od rozwiązania stosunku pracy.
c) Jeśli chodzi o zasiłek dla bezrobotnych, to w takim czasie by w okresie 18 miesięcy przed rejestracją mieć 365 dni zaliczanych do nabycia prawa do zasiłku.

Ad. b) A co jeśli przekrocze te 30 dni? To ubezpieczenie to jest coś ważnego?
Ad. c) Czyli maksymalnie do 6 miesięcy? :what:

Dodam, że w firmie X pracowałem ponad 3 lata. Pierwsza umowa była na rok, a potem już na czas nieokreślony.

Dziękuje za szybką odpowiedz :ok: :)

maciekm napisał:
Ad. b) A co jeśli przekrocze te 30 dni? To ubezpieczenie to jest coś ważnego?
Po 30 dniach będzie Pan płacił za wszelkie ewentualne świadczenia zdrowotne.
maciekm napisał:
Ad. c) Czyli maksymalnie do 6 miesięcy? :what:

Dodam, że w firmie X pracowałem ponad 3 lata. Pierwsza umowa była na rok, a potem już na czas nieokreślony.

Dziękuje za szybką odpowiedz :ok: :)
+/- bo w przepisie jest mowa o miesiącach i dniach :)

Bardzo Panu dziękuję za pomoc :beer:
Pozdrawiam

Otrzymałem wypowiedzenie i świadectwo pracy.W jakim czasie powinienem się zgłosić się do urzędu pracy ,
by nie stracić świadczeń zdrowotnych i zasiłku dla bezrobotnych.

Nie ma określonego terminu na dokonanie rejestracji w PUP, zatem jak najszybciej. O ile jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy.

Powrót