Rejestracja ciągnika z Polski - umowa zza granicy

• Autor wątku Autor wątku krzakx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
krzakx

krzakx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć.

Moja sytuacja jest następująca:
Chcę kupić ciągnik rolniczy z 1985r., kiedyś będący zarejestrowany w ruchu drogowym - właściciel dysponuję dowodem rejestracyjnym z 1995, gdzie w rubryce Własciciel widnieje jego św pamięci ojciec.

Ciagnik stoi w Polsce, natomiast sprzedający na stałe mieszka w Angli a ja mam możliwość podpisania z nim umowy tam na miejscu.

Moje pytanie:
  • Czy z takimi dokumentami tj. stary dowód rejestracyjny oraz umową zza granicy zarejestruje ten ciągnik w Polsce?
  • Czy z tytułu zawarcia umowy zza granicą, nie dopadną mnie dodatkowe opłaty jak cło, akcyza? Ciągnik zawsze przebywał na terytorium Polski

ja mysle ze masz tu wiecej porblemow...
Kto jest obecnie jego wlascicielem ? postepowanie spadkowe bylo ?

Ma wazne OC ?

Ad1. Obecnym właścicielem jest syn - czy było postępowanie spadkowe - nie wiem, a dlaczego miało by to mieć znaczenie? Przecież gdy kupuję auto w turecko-niemieckim komisie to nikogo nie interesuje w jaki sposób turek nabył taki pojazd, prawda?

Ad2. Nie, nie ma ważnego OC - od 30 lat najprawdopodbniej nie ma. Nie mam też informacji czy kiedykolwiek ciągnik był wyrejestrowany Ostatnie badanie techniczne jest z 96r.

Przy probie rejestracji na siebie dowiesz sie jak wazne jest posiadanie tzw. ciaglosci umow.
Jesli kupisz od syna a wedlug dowodu rejestracyjnego jest ojciec wlascieilem to nie zarejestrujesz pojazdu i wedlug prawa nigdy nie bedziesz jego wlascicielem.
Oc musisz wykupic w pierszy dzien kiedy bedziesz jego wlascicielem, inaczej grozi Ci kara z UFG za brak OC. W tym przypadku rowniez wlasciciel pojazdu moze dostac kare.

OC nie ma znaczenia w procesie rejestracji pojazdu. Można zarejestrować na nieważnym.

Masz polski dowód rejestracyjny?

krzakx napisał:
... - czy było postępowanie spadkowe - nie wiem, a dlaczego miało by to mieć znaczenie?
W zasadzie żadne. Najważniejsze aby od właściciela (dowód rejestracyjny) do sprzedającego była ciągłość własności . Gdzie umowa będzie sporządzona też nie ma znaczenia. Anglia, Kanada czy ... Najważniejsi są właściciele. Ubezpieczenie należy wykupić z dniem zakupu aby nie mieć kary z UFG .

Wlascielem według dowodu jest zmarły. Ciężko podpisać umowę ze zmarłym...stąd pytanie o postępowanie spadkowe..

FeekUp napisał:
OC nie ma znaczenia w procesie rejestracji pojazdu. Można zarejestrować na nieważnym.

Masz polski dowód rejestracyjny?

Tak mam polski dowód.
Nie wiedziałem że ciągłość w przypadku Polski jest nie zbędną. Inaczej mówiąc jeśli wywiozę ten ciągnik za granicę tam zarejestruje i ponownie przywiozę do Polski to staje się to już nie ważne?
Powtórzę, przecież przywozi się mnóstwo aut np. z Niemiec, gdzie właścicielem na dowodzie jest osoba X a umowa kupna-sprzedaży jest z osobą Y.

Jesli kupisz traktor bez ciaglosci umow to nigdy go nie zarestrujesz i nigdy nie bedziesz wlascicielem wedlug prawa.

OC to juz kwestia drugorzedna w tym przypadku. W dniu zakupu musisz wykupic.

Nie wiedziałem że ciągłość w przypadku Polski jest nie zbędną. Inaczej mówiąc jeśli wywiozę ten ciągnik za granicę tam zarejestruje i ponownie przywiozę do Polski to staje się to już nie ważne?
Ciągłość dokumentów własności jest wymagana jest dla pojazdów zarejestrowanych w Polsce.

2. W przypadku gdy dane odnoszące się do zbywcy pojazdu zawarte w dowodzie własności pojazdu dołączonym do wniosku o rejestrację są niezgodne z danymi właściciela pojazdu zawartymi w dowodzie rejestracyjnym, dowodem własności są wszystkie dokumenty potwierdzające fakt przeniesienia prawa własności pojazdu.

OC to juz kwestia drugorzedna w tym przypadku. W dniu zakupu musisz wykupic.
OC do rejestracji nie jest wymagane, inna kwestia jest taka że pojazd zarejestrowany musi mieć ważne OC w przypadku jego braku zgłosi sie UFG z wezwaniem do zapłaty. Ty za pojazd odpowiadasz od momentu sporządzenia dokumentu własności pojazdu.

Ostatnia edycja:
Powrót