Rejestracja do VAT UE -nierejestrowa działalność

• Autor wątku Autor wątku Andrew8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrew8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Potrzebuję NIP-UE ze względu na import usług od podatników z Unii Europejskiej (korzystanie z platformy sprzedażowej).
Niezależnie od tego, czy sprzedawca jest czynnym podatnikiem VAT, czy zwolnionym, musi rozliczyć VAT od tej faktury w Polsce ( import usług zg. z art 28b )

Obowiązek rejestracji VAT-UE ma bowiem przedsiębiorca, który zamierza dokonywać transakcji z kontrahentami zagranicznymi w obrębie państw członkowskich UE. Koszty, które będą ponoszone przeze mnie na rzecz platformy sprzedażowej stanowią import usług według ustawy o VAT.

Sklep będzie wystawiał mi fakturę z odwrotnym obciążeniem ( po podaniu NIP-UE), od której muszę naliczyć podatek i wykazać w deklaracji VAT (VAT-9M)

Ze znalezionych przeze mnie źródeł, wiadomo mi, iż można w Polsce być zwolnionym z VAT, a jednoczenie zarejestrować się do transakcji wewnątrzwspólnotowych, czyli posiadać NIP-UE. Rejestracja do VAT-UE nie wpływa na utratę tego prawa oraz nie jest tożsama z rejestracją do VAT w kraju. Podatnik zwolniony z VAT w kraju, gdy uzyska NIP-UE nadal może korzystać ze zwolnienia z VAT w kraju.

Planuję rozpocząć sprzedaż rękodzieła w formie grafik / plakatów na zagranicznej platformie sprzedażowej (firma z UE) . Platforma sprzedażowa nalicza prowizję, za każdy wystawiony przedmiot oraz za koszty poniesionej reklamy, zatem korzystając z takiej platformy sprzedażowej dokonuję importu usług. Sprzedaż tylko i wyłącznie w formie wysyłkowej.

Osoba prowadząca nierejestrowa działalność gospodarczą z definicji nie podlega obowiązkowi zgłoszenia do CEIDG. W konsekwencji nie wskazuje miejsca prowadzenia działalności czy też jej rozpoczęcia / zakończenia. Jedynym adresem, który może wskazać jest adres zamieszkania. Analogicznie prowadzona przez nią działalność jest prowadzona pod jej imieniem i nazwiskiem.

Jestem podatnikiem zwolnionym z VAT oraz posiadam numer NIP. Złożyłem deklarację VAT-R z oświadczeniem.

W odpowiedzi dostałem:

"... proszę o złożenie wniosku identyfikacyjnego NIP-7 wskazując identyfikator podatkowy ,cel złożenia wniosku rubryka A dane identyfikacyjne rubryka B1 adres zamieszkania, adres prowadzonej działalności rubryka C.1 C2 C3 ze wskazaniem daty rozpoczęcia 16.08.21

skany dokumentów : tytuł prawny do lokalu zgłoszonej działalności jak również bardziej opisanego oświadczenia o charakterze prowadzonej działalności"

Na nic tłumaczenia, że to NIEREJESTROWA działalność gospodarcza.
Wynajmuje mieszkanie i wkrótce się przeprowadzam. Nie chcę podawać umowy najmu do US i robić ewentualnych kłopotów właścicielowi mieszkania, który jest przedsiębiorcą. Nigdy nie wiadomo co US zrobi dalej z tym dokumentem.
Nie chcę po przeprowadzce znowu pisać jakieś pisma o tym, że zmieniłem rzekome miejsce prowadzenia nierejestrowej działalności.

znalazłem podobny artykuł:
https://www.infakt.pl/blog/czy-tytul-prawny-jest-konieczne-do-rejestracji-do-vat/

Czy poprosić o podstawę prawną ww żądań? Co z tym zrobić? Mam już gotowy sklep na platformie sprzedażowej ale muszą mnie widzieć w systemie VIES, aby móc wystartować.

pozdrawiam,
AK

Bez tytułu prawnego od dwóch czy trzech lat nie zgłoszą cię do VAT.
Mało tego - para urzędników wybierze się na ten adres i zrobi notatkę: czy cię zastali w lokalu itp. To tzw. walka z firmami słupami.
A jak już cię zarejestrują do vat to już masz spokój - po zmianie adresu nie musisz dawać nowej umowy za lokal.

Powrót