Rejestracja domeny z nazwą popularnej marki

• Autor wątku Autor wątku siepaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siepaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Chciałbym się zapytać o możliwość rejestracji domeny, której częścią jest nazwa popularnej marki.

Tak, się złożyło, że rok temu kupiłem auto jako używane w salonie skody. Auto pewne, sprawdzone, itd. - jak się okazało były to bajki, auto przez pierwsze 3 miesiące stało u nich w serwisie przez 8 tygodni, dopłaciłem 3tys, oni twierdzą, że ich naprawy to koszt 7tys - kiedy w końcu miałem dość, odcięli się całkowicie i zaczęła się korespondencja z ich prawnikiem.

Do tej pory mam problemy z turbiną, którą niby naprawili i ABS. Mam pełną korespondencję, maile, pisma, formularze i FV z napraw, itd. z których jasno wynika, że zwyczajnie kłamią i mijają się z prawdą.

Tak się składa, że zajmuję się tworzeniem stron i chwilę już temu przyszedł mi do głowy pomysł, żeby podzielić się tym wszystkim w charakterze opinii o nabytym produkcie w formie strony internetowej.

Do tego potrzebowałbym domenę, np. www.kupilemskode.pl - i moje pytanie, czy są jakieś przeszkody prawne w rejestracji takiej domeny?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

siepaw napisał:
... czy są jakieś przeszkody prawne w rejestracji takiej domeny? ...
Mogą być: Prawo własności przemysłowej, Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, Prawo autorskie, popełnienie przestępstwa pomówienia, ...

Dziękuję za odpowiedź.

A domena łudząca podobna, np. "szkoda" zamiast "skoda"?

A jeszcze od strony prawnej jak wygląda w ogóle publikacja takich treści w formie strony (internetowej opinii o produkcie i usłudze jaką dla mnie jest to auto, i za którą w sumie zapłaciłem) - czy tu są jakieś potencje przeszkody?

Firma zawsze może uznać to za pomówienie lub/i naruszenie dóbr osobistych ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Powrót