rejestracja firmy

• Autor wątku Autor wątku Aneczkacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aneczkacz

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam, chcialabym zapytac, czy na poczatku powstawania firmy, musze od razu rejestrowac dzialalnosc gospodacza?
Czy dawanie ogloszen w internecie, roznoszenie ulotek i inne formy reklamowania firmy, ktora tak naprawde nie jest jeszcze zgloszona to jakies przestepstwo, czy ktos(jakas instytucja) moze mnie za takie cos ukarac? Mandatem, grzywna?

Chcialabym zaczac zarazbiac sama na siebie, ale nie wiem czy dobrze trafie ze swoimi uslugami, a rejestracja firmy jest dla mnie duzym kosztem (gdyz na razie nie pracuje i za bardzo nie mam z czego zaplacic za zalozenie firmy).
A niechcialabym wiekszych problemow, i nie chcialabym zostac ukarana.

Dziekuje i pozdrawiam.

Nie można reklamować czegoś, czego nie ma. To oszustwo.

No, tak, ale gdy mnie ktos zapyta o jakies dokumenty, zebym udowodnila ze ta firma istnieje to przeciez moge powiedziec,ze np. czekam na numer regon, lub ze jestem w trakcie zalatwiania, i otwierania swojej DG.
Kto mi to udowodni.

Pozdrawiam.

Dodam ze oczywiscie nie mam zamiaru postepowac tak caly czas, tylko do momentu kiedy znajde pierwszych pieciu klientow.
Jesli okaze sie ze jednak ide w dobrym kierunku i bedzie zainteresowanie moimi uslugami (tak jak wczesniej napisalam 5 klientow), od razu zarejestruje dzialalnosc gospodarcza. NIemam zamiaru nikogo oszukiwac, ale nie chce tez wtapiac pieniedzy w cos co mi niewyjdzie.

DZiekuje i pozdrawiam.

[cytat="Aneczkacz":37xnowu2]No, tak, ale gdy mnie ktos zapyta o jakies dokumenty, zebym udowodnila ze ta firma istnieje to przeciez moge powiedziec,ze np. czekam na numer regon, lub ze jestem w trakcie zalatwiania, i otwierania swojej DG.
Kto mi to udowodni.[/cytat:37xnowu2]
Proszę nie pisać bzdur.
"Mówić", to można koleżance, ale nie urzędnikowi skarbowemu.

[cytat="Janusz M.":206nq4e7][cytat="Aneczkacz":206nq4e7]No, tak, ale gdy mnie ktos zapyta o jakies dokumenty, zebym udowodnila ze ta firma istnieje to przeciez moge powiedziec,ze np. czekam na numer regon, lub ze jestem w trakcie zalatwiania, i otwierania swojej DG.
Kto mi to udowodni.[/cytat:206nq4e7]
Proszę nie pisać bzdur.
"Mówić", to można koleżance, ale nie urzędnikowi skarbowemu.[/cytat:206nq4e7]

Prosze sie tak nie irytowac, tylko pytam, od tego jest to forum.Prawda?

Szanowna Pani,
proszę sporządzić sobie uproszczony biznesplan.
Pozwoli to Pani na zorientowanie się, czy Pani działalność ma sens, czy i kiedy przyniesie jakieś zyski.
Dopiero wówczas należy przystąpić do zakładania działalności gospodarczej (albo zrezygnować z tego zamiaru).
Jest to najprostsza droga bez "naciągania" czy też "łamania" prawa.
Pomysły z oszukiwaniem, że czeka się na jakiś numer, czy pismo - kończą się najczęściej grzywną, czasem trafia się do sądu grodzkiego. :)

Powrót