Rejestracja forum jako dziennik

• Autor wątku Autor wątku Rosillo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rosillo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Zadawałem już kiedyś podobne pytanie, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Wiem, że każdy portal, która jest aktualizowany częściej niż raz w roku należy rejestrować w Sądzie jako dziennik bądź czasopismo. A jak jest z forum internetowym? Czy forum też podlega rejestracji?

Spójrz na to tak:
W czym forum jest podobne do gazety/dziennika/czasopisma?
Chyba raczej do kółka dyskusyjnego.

przede wszystkim portal taki musiałby posiadać wszystkie cechy wydawnictwa prasowego (a ogólnie ich nie ma) - to, że ukazuje się mniej lub bardziej cyklicznie jest tylko jednym z elementów charakteryzujących takie wydawnictwo.

Prawo prasowe przewiduje definicję dziennika i czasopisma, a one tylko podlegają rejestracji. Forum co do zasady w te definicje się nie mieści, chociaż wiadomo forum forum nie równe.

Art. 7 ust 2
Przepis prawny:
2) dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu,

3) czasopismem jest druk periodyczny ukazujący się nie częściej niż raz w tygodniu, a nie rzadziej niż raz w roku; przepis ten stosuje się odpowiednio do przekazu za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu innego niż określony w pkt 2,

Sprawa oczywiście ma w necie długie historie, szczególnie po wyroku SN w tej sprawie (nie do końca udany ;)). Warto użyć opcji Szukaj na tym forum.

Powrót