rejestracja motocykla bez dokumentów

• Autor wątku Autor wątku gabrys1997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gabrys1997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość zarejestrowania motocykla (wsk 125 ) bez posiadania żadnych dokumentów. od kad pamiętam wsk stała u dziadka w garażu. w związku z tym że przymierzam się do jej renowacji zastanawia mnie właśnie czy da się ją zarejestrować. i jaki to był by koszt orientacyjnie. słyszałem że w wydziale komunikacji powinni posiadac dokumenty al nie wiem czy to prawda dlatego prosze o pomoc

Motocykl jest na kogoś zarejestrowany czy czy został wyrejestrowany?

właśnie tego nie wiem, niby tablic nie ma ale mogła się urwać albo zostać zgubiona.

To na początek trzeba się zgłosić do wydziału komunikacji aby sprawdzili czy pojazd o takim nr ramy jest zarejestrowany, wyrejestrowany czy nie figuruje w ewidencji.

I teraz tak:

1. Jest zarejestrowana na dziadka - nic trudnego (o ile dziadek żyje), wystarczy złożyć wniosek o wtórnik dowodu rejestracyjnego i tablicy (oczywiście najpierw tablice próbne i przegląd).

2. Jest zarejestrowany na kogoś innego - trzeba się dowiedzieć na kogo, sporządzić umowę z tą osobą i uzyskać z urzędu zaświadczenie o wydanym dowodzie rejestracyjnym.

3. Jest wyrejestrowany - wtedy można zarejestrować jako unikatowy (dok. z pkt 2 + opinia rzeczoznawcy) lub jako zabytkowy (wpis do rejestru zabytków + umowa)

4. Nie figuruje w ewidencji - wtedy tylko jako zabytkowy.

Witam
Orientujecie się gdzie mogę znaleźć stary nr rejestracyjny motoru( potrzebny jest mi do zaświadczenia o wyrejestrowaniu pojazdu (ok 20 lat temu)) posiadając numery rany i silnika? WK nie wykazuje większego zainteresowania zwalając na ogrom pracy. Policja coś w tej sprawie może wskórać ?
Pozdrawiam
JACHU02

Witam. Mam zamiar kupic Rometa Ogara 200 ale jest bez dokumentow. Posiada tylko stara tablice rejestracyjna. Czy da sie go zarejestrowac i ile to mniej wiecej kosztuje? Dziekuje za odpowiedz

Powrót