Rejestracja motocykla sprowadzonego z Francji.

• Autor wątku Autor wątku dyko25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyko25

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Cześć. Chciałem zapytać jakie papiery musi posiadać właściciel motocykla sprowadzonego z Francji. Zarejestrowany jest on na brata człowieka, u którego motor teraz przebywa w Polsce, brat ma stały pobyt we Francji. Człowiek u którego jest motor powiedział mi że ja spiszę umowę z jego bratem, czyli będzie to chyba tak jakbym ja był importerem. Czy wystarczy jakiś Francuski dowód rejestracyjny i ta umowa? W jakim języku mam spisać umowę, skoro brat jest Polakiem? Czy vat 25 powinienem opłacić ja? I czy potrzebna jest karta pojazdu? prosił bym o pomoc bo w środę mam jechać ten motor obejrzeć i ewentualnie od razu kupić i chciałbym wcześniej wiedzieć jakie powinny być te papiery, więc z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam.

dyko25 napisał:
Chciałem zapytać jakie papiery musi posiadać właściciel motocykla sprowadzonego z Francji
To samo co w tamtym temacie.
dyko25 napisał:
W jakim języku mam spisać umowę, skoro brat jest Polakiem?
Po polsku.
dyko25 napisał:
I czy potrzebna jest karta pojazdu?
To Urząd wystawi kartę pojazdu, francuski dowód jest jednoczęściowy.
dyko25 napisał:
Czy vat 25 powinienem opłacić ja?
Jeśli jesteś importerem to tak.
dyko25 napisał:
Człowiek u którego jest motor powiedział mi że ja spiszę umowę z jego bratem, czyli będzie to chyba tak jakbym ja był importerem.
Jeśli podpiszesz umowę z właścicielem, to wtedy jesteś importerem.

dzięki za pomoc. w środę jadę obejrzeć ten motor i ewentualnie jak będzie w porządku kupić, jakbym miał jeszcze jakieś problemy to się odezwę w tym temacie. pozdrawiam

Jeszcze chciałem zapytać o takie rzeczy: podobno niektórzy właściciele odcinają dolną część dowodu i mówią że to normalna procedura a później ktoś miał problem z zarejestrowaniem tego pojazdu. Czy właściciel powinien odciąć dół? i czy gdzie szukać daty do kiedy dowód jest ważny bo gdzieś też wyczytałem że ta data jest ważna i ogólnie czy są w dowodzie jeszcze jakieś wpisy na które trzeba zwrócić szczególną uwagę? Jeszcze dodatkowo przeczytałem że dowód powinien być skreślony po sprzedaży i mieć jakiś tam napis co oznacza we Francji że został sprzedany?

Ostatnia edycja:
dyko25 napisał:
podobno niektórzy właściciele odcinają dolną część dowodu i mówią że to normalna procedura a później ktoś miał problem z zarejestrowaniem tego pojazdu.
Tak, to normalna procedura i niektórzy odcinają dół i oddają do swojego urzędu. Jeśli jakiś urząd nie chce z tego powodu zarejestrować takiego pojazdu to świadczy to o jego niewiedzy.
dyko25 napisał:
gdzie szukać daty do kiedy dowód jest ważny bo gdzieś też wyczytałem że ta data jest ważna
Data ważności dowodu jest w punkcie H.
dyko25 napisał:
powinien być skreślony po sprzedaży i mieć jakiś tam napis co oznacza we Francji że został sprzedany?
Nie wiem co oni tam wymyślają, ale polskiego urzędu nie interesują jakieś zapisy robione długopisem itp. Jedne dowody są pokreślone a inne nie.

dzięki, już praktycznie wszystko wiem.

Urzędnik w wydziale powiedział mi że żeby go zarejestrować to musi być ten napis zrobiony długopisem przez francuskiego urzędnika z jego podpisem co oznacza że został wyrejestrowany we Francji. Pytanie tylko co, jeśli motocykl jest nadal zarejestrowany we Francji? Właściciel powiedział że jest zarejestrowany we Francji tylko nie ma tamtejszego OC bo brat zgłosił że przebywa on już poza granicami kraju. No nic, pojadę najpierw go w ogóle zobaczyć i ewentualnie jak nie będzie napisu to jeszcze dopytam w wydziale dokładnie.

Już sam nie wiem jak to ma być z tym przekreślaniem- w urzędzie pan mi powiedział że ma być przekreślony, chyba nie wyraził się że przez urzędnika, na jednych stronach piszą że ma to być podpis urzędnika francuskiego natomiast na innej już że właściciel w momencie sprzedaży przekreśla i podpisuje się. Także już nie wiem jak to jest..

dyko25 napisał:
Urzędnik w wydziale powiedział mi że żeby go zarejestrować to musi być ten napis zrobiony długopisem przez francuskiego urzędnika z jego podpisem co oznacza że został wyrejestrowany we Francji.
Hmm, skoro Pan w urzędzie tak twierdzi, to poproś o podstawę prawną na której to opiera, konkretny przepis. Może też się dowiem czegoś nowego :)

szczerze mówiąc boje się z nimi kłócić bo jeszcze się zdenerwują i w ogóle mi nie zarejestrują hehe, także dla świętego spokoju powiem sprzedawcy żeby ten napis zrobił. jadę do niego dopiero w piątek. Natomiast chciałem się jeszcze dowiedzieć po jakim czasie maksymalnie mogę opłacić vat i przerejestrować pojazd od momentu zakupu?

Ostatnia edycja:
dyko25 napisał:
szczerze mówiąc boje się z nimi kłócić bo jeszcze się zdenerwują i w ogóle mi nie zarejestrują hehe
Nie mówię o kłóceniu, wystarczy być dociekliwym. Urzędnik ma obowiązek udzielić Ci informacji i pouczyć

Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego in-
formowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć
wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania
administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące
w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu
udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.

dyko25 napisał:
po jakim czasie maksymalnie mogę opłacić vat i przerejestrować pojazd od momentu zakupu?
Co do Vatu to nie wiem, przepisy skarbowe nie specjalnie mnie interesują ;) a pojazd należy przerejestrować w ciągu 30 dni.

ok, może się jeszcze popytam jak będę w wydziale. Jeszcze chciałem zapytać czy nic nie szkodzi jeżeli pojazd nie będzie miał ważnego oc i przeglądu (francuskiego)?

Jeśli nie będzie francuskiego przeglądu to trzeba zrobić u nas i tyle, ubezpieczyć natomiast należy w dniu pierwszej rejestracji.

Byłem dzisiaj u właściciela. Mam pytanie: gdzie jest na tym dowodzie data ważności, nie widzę tam punktu H, jest to jakiś stary dowód. Daty są takie:
n immatriculation (A) DATE- 26/05/2003
date de 1re mise en circulation (B) 22/07/1992
date et n certificat precedent- 02/08/2001
domyślam się że dowód może być już nie ważny. Co wtedy? czy da się na podstawie takiego dowodu przerejestrować motocykl? Jeszcze nie kupiłem tego motoru, wziąłem od właściciela tylko ksero dowodu żeby się dokłądnie wszystko dowiedzieć. pozdrawiam

Jeśli nie ma punktu H lub nie jest wypełniony to znaczy że data ważności dowodu nie jest ustalona.
dyko25 napisał:
domyślam się że dowód może być już nie ważny. Co wtedy? czy da się na podstawie takiego dowodu przerejestrować motocykl?
Nie powinno być z tym problemu. Dowód może być również unieważniony przez zagraniczny urząd. Jeśli zagraniczny dowód traci ważność i np. na podstawie ich przepisów zostaje z automatu wyrejestrowany to w rozumieniu Ustawy Prawo o ruchu drogowym nadal spełnia warunek pojazdu zarejestrowanego za granicą.

ale wtedy nie było by jakiejś notatki że dowód nie ważny? da się to jakoś sprawdzić? i jeszcze takie pytanie: czy na pewno w tym przypadku będzie konieczność płacenia vatu bo właściciel był strasznie zdziwiony że pytam go o vat i mowił że tydzień temu sprzedał motocykl z taką samą sytuacją i że dzwonił specjalnie zapytać jak rejestracja i podobno vatu nie trzeba było płacić. Wiadomo że właściciel może ściemniać ale wydawał się wiarygodny...

Nie chodzi o płacenie vatu (podatku) tylko uzyskanie zaświadczenia o uiszczeniu podatku vat lub braku takiego obowiązku, które nosi nazwę Vat-25 i jest potrzebne do rejestracji.
dyko25 napisał:
ale wtedy nie było by jakiejś notatki że dowód nie ważny?
Są wpisy, są pieczątki, są obcięte rogi itp. Również data ważności wskazuje na to że dowód jest nie ważny.

Tutaj żadnego wpisu ani pieczątek chyba nie ma, rogi też są całe. Z tego co napisałeś to daty ważności po prostu nie ma, chyba że chodzi Ci o to że któraś z tych dat które podałem wskazuje na to że jest nie ważny?

ok, dzięki, to na razie tyle, jak jeszcze coś mi powiedzą dziwnego w urzędzie czy coś to się odezwę. pozdrawiam

Powrót