Rejestracja motocykla sprowadzonego z Francji.

• Autor wątku Autor wątku dyko25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Byłem w urzędzie ze skanem dowodu i pani powiedziała mi że wszystko w porządku. Chciałem jeszcze zapytać o taką rzecz- czy w tłumaczeniu dowodu będzie wpisana jakaś data? (kiedy tłumaczenie zostało zrobione)

Ostatnia edycja:
rijn napisał:
Jeśli nie ma punktu H lub nie jest wypełniony to znaczy że data ważności dowodu nie jest ustalona.

Nie powinno być z tym problemu. Dowód może być również unieważniony przez zagraniczny urząd. Jeśli zagraniczny dowód traci ważność i np. na podstawie ich przepisów zostaje z automatu wyrejestrowany to w rozumieniu Ustawy Prawo o ruchu drogowym nadal spełnia warunek pojazdu zarejestrowanego za granicą.

A jak w Niemczech jest tylko ostateczne wyrejestrowanie pojazdu(tzw. wymeldowanie). Nie ma u nich powodu wyrejestrowania tak, jak u Nas. I co wtedy? Nadal w świetle naszych przepisów jest zarejestrowany?

Ustawa nie rozróżnia pojazdów na obecnie zarejestrowane za granicą i te które kiedyś były zarejestrowane za granicą.
PoRD
Art. 72.
1. Rejestracji dokonuje się na podstawie:
5) dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany;

Rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.
W przypadku zgłoszenia do pierwszej rejestracji pojazdu sprowadzonego zza granicy jego właściciel dołącza do wniosku o rejestrację, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, następujące dokumenty:
2) dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd był zarejestrowany,

W obu przypadkach mowa jest o pojeździe który był zarejestrowany, a nie który jest zarejestrowany za granicą. Nawet gdy pojazd został wyrejestrowany, to w rozumieniu naszych przepisów spełnia warunek pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą.

Kilka dni temu pomyślnie zarejestrowałem motocykl. Dzięki jeszcze raz za pomoc. pozdrawiam

Powrót