Rejestracja motoroweru

• Autor wątku Autor wątku marktds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marktds

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam jestem tu nowy, 2 dni temu kupilem motorower simson s51 mam wszystkie umowy kupna sprzedazy, 3 wlaściciel (ja jestem 4) miał napisane w umowie ze dowód rejestracyjny znajduje się w wydziale komunikacji w bliskiej mi miejscowosci , czy będe ten dowod mógl odebrać? co będe potrzebowal do rejestracji, motorower nie ma przeglądu ani OC, czy będe musial oplacać zalegle OC? i ile ogolnie za zarejestrowanie zaplacę??
z gory dziękuje za odpowiedz

A z jakiego powodu dowód się tam znalazł?

W WK masz mieć umowę/umowy kupna, dowód rej., potwierdzenie dokonania przeglądu i kartę pojazdu, jeśli była wydana.
Brak OC w tym wypadku to nieciekawa sprawa. Musisz ustalić gdzie pojazd był ostatnio ubezpieczony i wypowiedziec tę umowę. Chyba że nie opłacona umowa kontynuowana wygasła. Ale tego nie wiemy, a to bardzo ważne.
No i grozi Ci kara z UFG, ponieważ od dnia zakupu powinieneś był pojazd ubezpieczyć.

czyli musze ubezpieczyc od tego dnia co na umowie?, dowód rejestracyjny zostal zabrany poniewaz poprzedni wlasciciel jechal po pijaku

i bede musial placic zalegle oc za poprzedniego wlaściciela?

[cytat="Kaziutek"] Musisz ustalić gdzie pojazd był ostatnio ubezpieczony i wypowiedziec tę umowę. Chyba że nie opłacona umowa kontynuowana wygasła. [/cytat]
Jeśli to zrobisz, to nie.

a czy wtedy gdy nie posiadam dowodu rejestracyjnego mogę ten pojazd ubezpieczyć?

Możesz. Przydałoby się tylko zrobić wcześniej przegląd.

dowod zabrali poniewaz poprzedni wlaściciel nie mial OC dzwonilem do WK i tam powiedzieli mi ze jak chce odebrac dowod rej. to musze dac kwit z policji ze kara za brak Oc zostala zaplacona przez poprzedniego wlaściciela, on nie zaplacil co robić?

Nie miał OC, czy nie miał opłaconego OC?

Poza koniecznością dopłacenia do polisy sprzedawcy, to nic.

No ale jak odebrać dowod rejestracyjny???

Jeżeli postępowanie o zapłatę OC jeszcze trwa, to chyba może być problem.

Powrót