Rejestracja na fałszywą firmę - skutki/konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku z2for2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

z2for2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Otóż interesują mnie skutki kary i konsekwencje jakie może ponieść osoba podczas gdy rejestruje się na fałszywą firmę. Czy w ogóle coś poniesie.

Jest w internecie pewien hostingodawca który oferuje darmowe domeny na rok i 6 miesięczne serwery bez opłat tylko dla firm. Wiem też że pewna grupa osób zakłada fikcyjne firmy i w ten sposób tak jakby naciąga usługodawców. Co może grozić takim osobą?

Jeżeli dysponujesz odpowiednim materiałem dowodowym złóż zawiadomienie do prokuratury.Art.286.par.1-oszustwa

z2for2 napisał:
Jest w internecie pewien hostingodawca który oferuje darmowe domeny na rok i 6 miesięczne serwery bez opłat tylko dla firm. Wiem też że pewna grupa osób zakłada fikcyjne firmy i w ten sposób tak jakby naciąga usługodawców.

1) co pan rozumie pod pojęciem zakłada fikcyjne firmy? - zakłada firmę w Urzędzie i normalnie rejestruje firmę?

2) rejestrując domenę podaje nieprawdziwe dane? dane te są istniejacej czy nieistniejącej firmy?

3) jakie straty pan poniósł i z czego one wyniknęły?

Markiz32 napisał:
1) co pan rozumie pod pojęciem zakłada fikcyjne firmy? - zakłada firmę w Urzędzie i normalnie rejestruje firmę?

2) rejestrując domenę podaje nieprawdziwe dane? dane te są istniejacej czy nieistniejącej firmy?

3) jakie straty pan poniósł i z czego one wyniknęły?

1. Firma istnieje tylko wirtualnie 'na niby' korzystają z generatorów regon itp a potem się rejestrują na niby firmę by wyłudzić usługi
2. Tak jak wspomniałem wyżej firma nie istnieje
3. Na szczęście ja strat nie poniosłem ponieważ jest to tylko pytanie. Znam taką grupę osób które bawią się w takie rzeczy ale ja jestem przeciwny takiej działalności. Poza tym interesują mnie takie rzeczy :)

Powrót