Rejestracja na przedmioty UJ

• Autor wątku Autor wątku holabola1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

holabola1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Hej, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kiedy się zaczyna rejestracja na przedmioty, jak się zapisać i jakie przedmioty wybrać. Również jak są naliczane punkty za przedmioty i na ile przedmiotów trzeba się zapisać na pierwszym roku prawa.

Proszę o pomoc osób które studiują na UJ w Krakowie

Dziękuje.

Informacja, kiedy zaczyna się rejestracja na poszczególne rodzaje przedmiotów pojawi się pewnie końcem września m.in. na stronie WPiA lub USOS. Również na stronie WPiA znajdziesz większość informacji, które Cię interesują, w tym regulamin studiów, w którym napisane jest, jakie przedmioty i kiedy musisz zaliczyć, jak się rejestrować na poszczególne przedmioty czy ile punktów musisz uzbierać i jak są one naliczane. Jeśli po przeczytaniu regulaminu pozostaną jeszcze jakieś niejasności, to odezwij się na forum ponownie, a pewnie ktoś Ci jeszcze pomoże ;-).

Podaję linki, żebyś nie musiała szukać:
https://wpia.uj.edu.pl/prawo
https://www.usosweb.uj.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:news/default()

kamil18_81 napisał:
Informacja, kiedy zaczyna się rejestracja na poszczególne rodzaje przedmiotów pojawi się pewnie końcem września m.in. na stronie WPiA lub USOS. Również na stronie WPiA znajdziesz większość informacji, które Cię interesują, w tym regulamin studiów, w którym napisane jest, jakie przedmioty i kiedy musisz zaliczyć, jak się rejestrować na poszczególne przedmioty czy ile punktów musisz uzbierać i jak są one naliczane. Jeśli po przeczytaniu regulaminu pozostaną jeszcze jakieś niejasności, to odezwij się na forum ponownie, a pewnie ktoś Ci jeszcze pomoże ;-).

Podaję linki, żebyś nie musiała szukać:
https://wpia.uj.edu.pl/prawo
https://www.usosweb.uj.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:news/default()

Dziękuje bardzo! na usosie znalazłam informacje że obowiązkowe są cztery przedmioty a reszta jest do wyboru
obowiązkowe:
Logika dla prawników (9 pkt)
Prawo konstytucyjne (11)
Wstęp do prawoznawstwa
(9)
powszechna historia prawa (11)

jest jeszcze opowiązkowy język nowożytny(8 pkt)

do zaliczenia roku potrzebuje 60

czyli zostaje mi 12 punktów

czy ktoś się orientuje czy można się zapisać do poradni prawnej od pierwszego roku?

Jak ja się tam uczyłem, to na I roku do wyboru był jeden z trzech przedmiotów historycznych (jak pisałaś - PHP, a także rzym oraz historia państwa i prawa), z tym, że mogłaś w jednym roku wziąć dwa lub wszystkie przedmioty historyczne. W takim przypadku jeden z nich wybierałaś jako przedmiot obowiązkowy, a resztę jako przedmioty podstawowe. Jeśli czujesz się dobrze z historii albo jesteś świadoma, że część materii się pokrywa, to miało to jakiś sens.

Dodatkowo nie wiem, czy już zauważyłaś, że są różne rodzaje przedmiotów, m.in. obligatoryjne (narzucane przez uczelnię) i podstawowe (musisz co roku zaliczyć dwa takie podstawowe, wybrane przez siebie przedmioty, przy czym często, żeby się na jakiś przedmiot zapisać, należy spełniać określony wymóg formalny, np. być na c.n. II roku lub mieć zdany jakiś inny przedmiot, przykładowo - aby zarejestrować się na prawo gospodarcze, musisz mieć zaliczone prawo cywilne materialne).

Język za moich czasów był od II roku studiów, a nie I roku, ale nie wiem jak jest teraz - to na pewno jest napisane w regulaminie.

Z kolei do poszczególnych sekcji poradni prawnej jest co roku rekrutacja (na początku roku akademickiego), ale musisz poszukać informacji, jakie są kryteria formalne, bo tego nie wiem.

Ostatnia edycja:
dziękuje bardzo za wszystkie wskazówki! właśnie widziałam w regulaminie na zeszły rok (bo na ten rok niestety jeszcze nie ma) że jest podział na przedmioty obowiązkowe i podstawowe...mówiąc szczerze historia mnie nie kręci za bardzo więc wole coś innego wybrać niż trzy przedmioty historyczne XD

a czy dalej jest taki wyścig szczurów że rekrutacja otwiera się o konkretnej godzinie i jest zasada kto pierwszy ten lepszy po czym usos się zawiesza i nie wiadomo czy ktoś zdąży się zapisać na konkretny przedmiot?

Powrót