Jak ja się tam uczyłem, to na I roku do wyboru był jeden z trzech przedmiotów historycznych (jak pisałaś - PHP, a także rzym oraz historia państwa i prawa), z tym, że mogłaś w jednym roku wziąć dwa lub wszystkie przedmioty historyczne. W takim przypadku jeden z nich wybierałaś jako przedmiot obowiązkowy, a resztę jako przedmioty podstawowe. Jeśli czujesz się dobrze z historii albo jesteś świadoma, że część materii się pokrywa, to miało to jakiś sens.
Dodatkowo nie wiem, czy już zauważyłaś, że są różne rodzaje przedmiotów, m.in. obligatoryjne (narzucane przez uczelnię) i podstawowe (musisz co roku zaliczyć dwa takie podstawowe, wybrane przez siebie przedmioty, przy czym często, żeby się na jakiś przedmiot zapisać, należy spełniać określony wymóg formalny, np. być na c.n. II roku lub mieć zdany jakiś inny przedmiot, przykładowo - aby zarejestrować się na prawo gospodarcze, musisz mieć zaliczone prawo cywilne materialne).
Język za moich czasów był od II roku studiów, a nie I roku, ale nie wiem jak jest teraz - to na pewno jest napisane w regulaminie.
Z kolei do poszczególnych sekcji poradni prawnej jest co roku rekrutacja (na początku roku akademickiego), ale musisz poszukać informacji, jakie są kryteria formalne, bo tego nie wiem.