pytanie do poczty dział abonamentu i odpowiedz:
czy ta odpowiedz udzielona przez pocztę jest na temat, czy powinienem pisać jeszcze raz aby udzielili odpowiedz na zadane pytanie, bo wnioskuje ze udzielona przez nich odpowiedz nie jest na temat, moje pytanie zostało jakby pominięte.... i nadal nie wiem jak mam się zachować jeśli nw sytuacji się ziści, bo poczta nie chce powiedzieć tak lub nie.
pytanie:
Dzień dobry
Zamierzam wejść w posiadanie odbiornika telewizyjnego (telewizora). Telewizor będzie znajdował się w mieszkaniu w którym na stałe nie przebywam, (w przyszłości mieszkanie ma zostać przeznaczone na wynajem, a nabyty odbiornik telewizyjny ma zwiększyć standard mieszkania) w związku z powyższym pomimo obecnosci fizycznej odbiornika telewizyjnego w lokalu mieszkalnym nie będę korzystał z tego odbiornika, nadmieniając dodatkowo w iż owy odbiornik telewizyjny będzie sprawny.
Nadmienię iż kabelek antenowy nie będzie podłączony do gniazda telewizyjnego (a więc odbiornik telewizyjny nie będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programów telewizyjnych o czym mowa w art 2 ust 2 ustawy o oplatach abonamentowych 21/04/2005 r).
Czy po spełnieniu ww. warunku (o którym mowa w poprzednim zdaniu) mam obowiązek po wejściu w stan posiadania odbiornika telewizyjnego dokonać jego rejestracji i dokonywać opłat czy dopiero w momencie jak odbiornik telewizyjny uzyska mozliwosc natychmiastowego odbioru programów telewizyjnych (tj. w momencie podłączenia kabla do anteny ktory umozliwi natychmiastowy odbiór programów telewizyjnych)?
Niniejsze pytanie dotyczy stanu przyszłego.
odpowiedz poczty:
Dzień dobry, w odpowiedzi na e-mail zarejestrowany w dniu 10 lipca 2019 roku, Poczta Polska S.A. Centrum Obsługi Finansowej Wydział Abonamentu RTV informuje. Na mocy ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 roku o opłatach abonamentowych za używanie odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe. Obowiązek uiszczania opłaty abonamentowej powstaje z pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano rejestracji odbiornika radiofonicznego lub telewizyjnego. Rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych dokonuje się w terminie 14 dni od dnia wejścia w ich posiadanie. Na podstawie art. 2 wymienionej ustawy domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. W związku z powyższym rejestracji należy dokonać gdy przedmiotowy odbiornik w momencie jego włączenia będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu. Zgodnie z art. 5.3 wymienionej ustawy w przypadku stwierdzenia używania niezarejestrowanego odbiornika radiofonicznego lub telewizyjnego pobiera się opłatę w wysokości stanowiącej trzydziestokrotność miesięcznej opłaty abonamentowej obowiązującej w dniu stwierdzenia używania niezarejestrowanego odbiornika.