Rejestracja odbiornika telewizyjnego

• Autor wątku Autor wątku DellMars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DellMars

Zbanowany
Odpowiedzi
240
Czy osoba która posiada odbiornik telewizyjny (sprawny) lecz kabel od anteny inny kabel do przesyłu programów telewizyjnych nie jest podłączony do tego odbiornika powinna zarejestrować ten odbiornik telewizyjny?

Czy obowiązek rejestracji odbiornika telewizyjnego nastąpi dopiero w momencie jak zostanie podłączony kabel antenowy (lub inny kabel do przesyłu telewizji) przez co będzie możliwy natychmiastowy odbiór programów telewizyjnych?

Czy brak podłaczenego ww. kabla antenowego (czynsz innego kabla do przesyłu telewizji) pomimo możliwości podłączenia tego kabla niezwłocznie od oznacza iż nie jest spełnione kryterium natychmiastowego odbioru programów telewizyjnych o którym mowa w art 2 ust 2 ustawy o opłatach abonamentowych z dnia 21/04/2005?

Tak trzeba zarejestrować taki odbiornik, ponieważ opłata jest za telewizor i radio, a nie podłączenie kabla.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Vexus napisał:
Tak trzeba zarejestrować taki odbiornik, ponieważ opłata jest za telewizor i radio, a nie podłączenie kabla.

/QUOTE]

Dlaczego? Gdzie w ustawie jest wskazane że opłata jest za odbiornik telewizyjny?
Art 2 ust 2 ustawynooplatach abonamentowych mówi coś innego...

DellMars napisał:
Art 2 ust 2 ustawy o opłatach abonamentowych
"Domniemywa się że osoba która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu używa tego

Przecież sam cytujesz ten punkt 🤔 umożliwiający, a nie podpięty pod kabel. Myk polega na tym że ustawodawca założył iż kabel można odłączyć w czasie kontroli 😉

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

" W związku z powyższym rejestracji należy dokonać gdy przedmiotowy odbiornik w momencie jego włączenia będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu"

Taką poszlakową odpowiedz otrzymałem od poczty polskiej (bydgoszcz dział abonamentu)

Brak kabla oznacza że odbiornik nie spełnia kryterium Art 2 ust 2 ww art, po włączeniu telewizora nie ma natychmiastowego odbioru programów.... zapis jest w pełni zrozumialy

Nie mogę znaleźć Ale był nawet wyrok Sądu że jak kab3l ni3 jest podłączony to nie ma obowiazku oplaty abonamentu (muszę poszukac)
Czyli ktoś kto kupił telewizor Ale nie zamierza z ni3go korzystać nie jest podłączony do sieci telewizyjnej ma płacić abonament?

Ostatnia edycja:
W teorii tak. Po zakupie trzeba odbiornik zarejestrować, ale w praktyce różnie to bywa 😉

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

pytanie do poczty dział abonamentu i odpowiedz:
czy ta odpowiedz udzielona przez pocztę jest na temat, czy powinienem pisać jeszcze raz aby udzielili odpowiedz na zadane pytanie, bo wnioskuje ze udzielona przez nich odpowiedz nie jest na temat, moje pytanie zostało jakby pominięte.... i nadal nie wiem jak mam się zachować jeśli nw sytuacji się ziści, bo poczta nie chce powiedzieć tak lub nie.

pytanie:
Dzień dobry
Zamierzam wejść w posiadanie odbiornika telewizyjnego (telewizora). Telewizor będzie znajdował się w mieszkaniu w którym na stałe nie przebywam, (w przyszłości mieszkanie ma zostać przeznaczone na wynajem, a nabyty odbiornik telewizyjny ma zwiększyć standard mieszkania) w związku z powyższym pomimo obecnosci fizycznej odbiornika telewizyjnego w lokalu mieszkalnym nie będę korzystał z tego odbiornika, nadmieniając dodatkowo w iż owy odbiornik telewizyjny będzie sprawny.
Nadmienię iż kabelek antenowy nie będzie podłączony do gniazda telewizyjnego (a więc odbiornik telewizyjny nie będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programów telewizyjnych o czym mowa w art 2 ust 2 ustawy o oplatach abonamentowych 21/04/2005 r).
Czy po spełnieniu ww. warunku (o którym mowa w poprzednim zdaniu) mam obowiązek po wejściu w stan posiadania odbiornika telewizyjnego dokonać jego rejestracji i dokonywać opłat czy dopiero w momencie jak odbiornik telewizyjny uzyska mozliwosc natychmiastowego odbioru programów telewizyjnych (tj. w momencie podłączenia kabla do anteny ktory umozliwi natychmiastowy odbiór programów telewizyjnych)?
Niniejsze pytanie dotyczy stanu przyszłego.

odpowiedz poczty:
Dzień dobry, w odpowiedzi na e-mail zarejestrowany w dniu 10 lipca 2019 roku, Poczta Polska S.A. Centrum Obsługi Finansowej Wydział Abonamentu RTV informuje. Na mocy ustawy z dnia 21 kwietnia 2005 roku o opłatach abonamentowych za używanie odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe. Obowiązek uiszczania opłaty abonamentowej powstaje z pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano rejestracji odbiornika radiofonicznego lub telewizyjnego. Rejestracji odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych dokonuje się w terminie 14 dni od dnia wejścia w ich posiadanie. Na podstawie art. 2 wymienionej ustawy domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. W związku z powyższym rejestracji należy dokonać gdy przedmiotowy odbiornik w momencie jego włączenia będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu. Zgodnie z art. 5.3 wymienionej ustawy w przypadku stwierdzenia używania niezarejestrowanego odbiornika radiofonicznego lub telewizyjnego pobiera się opłatę w wysokości stanowiącej trzydziestokrotność miesięcznej opłaty abonamentowej obowiązującej w dniu stwierdzenia używania niezarejestrowanego odbiornika.

Ostatnia edycja:
DellMars napisał:
Na podstawie art. 2 wymienionej ustawy domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. W związku z powyższym rejestracji należy dokonać gdy przedmiotowy odbiornik w momencie jego włączenia będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu. .

czy mając na uwadze zadane pytanie odpowiedz otrzymaną od Poczty (poprzedni post oraz ww.) można wywnioskować iż rejestracji odbiornika mam dokonać dopiero jak podłącze ten telewizor do kabla który przesyła telewizję?

DellMars napisał:
... będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu
Cóż, oczekiwanie na włączenie kabla wypełnia ten warunek.

LeszsekS napisał:
Cóż, oczekiwanie na włączenie kabla wypełnia ten warunek.

Hmm... w znaczeniu iz nieuzytkowany telewizor niepodlaczony do kabla antenowego lub innego kabla (np. Kabel HMDI kablowka ktory sluży do przesyĺania programow telewizyjnych) spelnia kryterium iz taki telewizor w momencie jego włączenia będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu?

Po wlaczeniu telewizora nie ma odbioru programow TV, dopiero podlaczenie kabla i czesto konfiguracja dopiero umozliwi odbior programòw telewizyjnych, a wiec gdzie tu mowa iz telewizor niepodlaczony do kabla antenowego umozliwa natychmiastowy odbior programu... :)

Ostatnia edycja:
gdyby samo posiadanie telewizora oznaczało obowiązek dokonywania opłat abonamentowych to ustawodawca by nie użył sformułowania "w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu"

czyli jakie kryteria ma spełnić telewizor aby nie było obowiązku jego rejestracji (jeśli telewizot nie jet włączany, nie jest podłączony ani do zasilania ani do innych kabli przesyłowych....

Powtórzę jeszcze raz. Opłata nie jest za kabel tylko za sam telewizor lub radio.
To że telewizor jest podłączony do kablówki, tv sat, do kabla hdmi lub internetu, nie zwalnia z tej opłaty, chyba że jest się ustawowo zwolnionym z tej opłaty.
Telwizor to telewizor fabrycznie jest przystosowany do odbioru. Nikt nie kupuje telewizora tylko po to żeby stał i łapał kurz.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera
się opłaty abonamentowe.
2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub
telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego
odbiornika.

gdyby ustawodawcy chodziło o opłatę za sam telewizor to by nie użył ww. sformułowań....

Vexus napisał:
Nikt nie kupuje telewizora tylko po to żeby stał i łapał kurz.

ja kupuje telewizor w celu zwiększenia standardu mieszkania które będzie przeznaczone na wynajem, ja nie będę używał tego telewizora ani go włączał ani podłączał do żadnych kabli, do czasu aż tam najemca nie zamiesza, do tego czasu będzie TV stał i łapał kurz... :)

Ostatnia edycja:
otrzymałem dalszą odpowiedz od poczty polskiej

"W odpowiedzi na e-mail (...) , Poczta Polska S.A. Centrum Obsługi Finansowej informuje.
Reasumując w nawiązaniu do poprzedniej korespondencji prowadzonej drogą e-mailową Poczta Polska S.A.
informuje, że rejestracji odbiorników należy dokonać w chwili ich podłączenia i faktycznego używania, kiedy to
przedmiotowy odbiornik w momencie jego włączenia będzie w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór
programu zgodnie z ustawą z dnia 21 kwietnia 2005 r. o opłatach abonamentowych (tekst jednolity Dz. U. z 2014
r., poz. 1204 z późn. zm. )"

z odpowiedzi jasno wynika żę nie podłączony telewizor do kabli oznacza iż nie trzeba go rejestrować

Powrót