Rejestracja pojazdu - odwołanie od decyzji, przywrócenie stanu sprzed.

• Autor wątku Autor wątku Sharuga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sharuga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witajcie.
Mam następujący problem: nabyłem od sąsiada blisko 30 letni pojazd, z czarnymi tablicami rejestracyjnymi. Rzecz dosyć istotna w przypadku, jakby nie było, klasyka. W Wydziale Komunikacji poinformowano mnie, iż przerejestrowanie pojazdu na moje nazwisko jest obowiązkowe i nie ma możliwości zachowania dotychczasowych rejestracji. Złożyłem wniosek, otrzymałem nowe tablice, zgodne z obowiązującym wzorem. Jednak nie dawało mi to spokoju, zajrzałem w ustawę Prawo o Ruchu Drogowym, a tam jak byk stoi wyłącznie, w art. 78, pkt 2. iż moim jedynym obowiązkiem jest zawiadomić starostę o nabyciu pojazdu, w ciągu 30 dni. Czyli wystarczyło złożyć zawiadomienie, dołączyć kopię umowy K-S i tyle. Stare tablice i DR pozostają u mnie.

W związku z powyższym, chciałbym tablice poprzednie odzyskać. Od otrzymania decyzji o czasowej rejestracji nie upłynęło jeszcze 14 dni, w zw. z czym, zgodnie z art 130 §1 Kpa przed upływem terminu do wniesienia odwołania decyzja nie ulega wykonaniu.

I tu mam pytanie: jak to widzicie? Odwołanie wnosi się do SKO, za pośrednictwem starosty. Czy SKO może w takiej sytuacji decyzję uchylić? Czy uchylenie decyzji o czasowej rejestracji przywraca stan sprzed jej wydania, czyli poprzednie tablice i dowód rejestracyjny wracają do mnie?

Sprawa zapewne bardzo, bardzo nieczęsta, jednak dla mnie dosyć istotna. Nie liczę na pomoc w Wydziale Komunikacji, (nie)znajomość prawa wśród urzędników jest powszechnie znana, stąd moje pytanie tutaj.

Z góry dzięki.

Sam sobie odpowiadam, ale może to info okaże się komuś pomocne:
Dopóki trwa postępowanie, to na mocy art. 105, §2 Kpa należy złożyć żądanie umorzenia postępowania. Uzasadnienie nie jest wymagane. Urząd w oparciu o art. 105 §1 postępowanie umarza, jako bezprzedmiotowe (bowiem zażądaliśmy umorzenia postępowania). Po czym zwraca dowód rejestracyjny i tablice. Pamiętać należy, by w ciągu 30 dni od zakupu powiadomić Starostę o nabyciu pojazdu (art. 78, ust. 2 PoRD).

§ 15. 1. W przypadku zawiadomienia o nabyciu pojazdu zarejestrowanego organ rejestrujący dokonuje rejestracji pojazdu na wniosek właściciela pojazdu. Przepisy § 2 i § 17 ust. 2 stosuje się odpowiednio.

2. W przypadku zawiadomienia o nabyciu pojazdu zarejestrowanego, gdy właściciel nie wnioskuje o rejestrację pojazdu,
do zawiadomienia dołącza się kopię dokumentu, na podstawie którego nastąpiło nabycie pojazdu.

Jeżeli złożyłeś wniosek to masz po sprawię, ale każdy wniosek można wycofać składając podanie o umorzenie postępowania. Natomiast pojazd i tak musisz przerejestrować.

Tutaj możesz poczytać czy jak zgłosisz tylko nabycie, to możesz poruszać się pojazdem:
https://www.autownioski.pl/czy-jak-...cji-pojazdu-i-jaki-mam-na-to-czas-ile-dni.php

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź. Przytoczone cytaty pochodzą z nieobowiązującego już Rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 11 grudnia 2017 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów oraz wymagań dla tablic rejestracyjnych. Obecne zawarte w
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 sierpnia 2022 r.
w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach
brzmią podobnie (Załącznik I):
§ 4. 1. W przypadku zawiadomienia o nabyciu pojazdu zarejestrowanego organ rejestrujący dokonuje rejestracji pojaz- du na wniosek właściciela pojazdu. Przepisy § 1 ust. 1 stosuje się odpowiednio.
2. W przypadku zawiadomienia o nabyciu pojazdu zarejestrowanego, gdy właściciel nie wnioskuje o jego rejestrację, organ rejestrujący:
1) zamieszcza na dokumencie, na podstawie którego nastąpiło nabycie pojazdu, adnotację o treści: „Zawiadomiono w dniu ... o nabyciu pojazdu nr rej. ...”, wpisując datę zawiadomienia i numer rejestracyjny pojazdu, oraz przystawia pieczątkę organu rejestrującego, wykonuje kserokopię dokumentu, po czym zwraca go właścicielowi pojazdu, jeżeli zawiadomienie o nabyciu dokonane zostało przez właściciela osobiście w organie rejestrującym;
2) przyjmuje kopię dokumentu, na podstawie którego nastąpiło nabycie pojazdu, i zamieszcza na tej kopii adnotację o treści: „Zawiadomiono w dniu ... o nabyciu pojazdu nr rej. ...”, wpisując datę zawiadomienia i numer rejestracyjny pojazdu, oraz przystawia pieczątkę organu rejestrującego, jeżeli zawiadomienie o nabyciu zostało przesłane za pośred- nictwem operatora pocztowego;
3) zamieszcza dane i informacje zawarte w dokumencie, o którym mowa w ust. 1 i 2, w bazie danych i odpowiednio przekazuje je do centralnej ewidencji pojazdów.

IMO wynika z tego jednoznacznie, iż NIE MA obowiązku tzw przerejestrowania pojazdu. WYrok WSA w Szczecinie w 2020 roku potwierdza, iż przerejestrowanie jest przywilejem, nie obowiązkiem posiadacza.
Ponadto dowód rejestracyjny jest w myśl ustawy PoRD dokumentem potwierdzającym dopuszczenie pojazdu do ruchu. Nie określa właściciela. Właściciel określony jest w dokumencie potwierdzającym prawo własności, czyli w umówię kupna lub fakturze.

Ostatnia edycja:
Przytoczone cytaty pochodzą z nieobowiązującego już Rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 11 grudnia 2017 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów oraz wymagań dla tablic rejestracyjnych.

Przytoczone przepisy pochodzą z aktualnego rozporządzenia, które weszło w życie 4 września 2022 r. (Dz. U. z 2022 r. poz 1847)

IMO wynika z tego jednoznacznie, iż NIE MA obowiązku tzw przerejestrowania pojazdu. WYrok WSA w Szczecinie w 2020 roku potwierdza, iż przerejestrowanie jest przywilejem, nie obowiązkiem posiadacza.

Organ rejestracyjny nie może wymusić na właściciela złożenia wniosku - sprawa jasna.

Ponadto dowód rejestracyjny jest w myśl ustawy PoRD dokumentem potwierdzającym dopuszczenie pojazdu do ruchu. Nie określa właściciela. Właściciel określony jest w dokumencie potwierdzającym prawo własności, czyli w umówię kupna lub fakturze.

W dowodzie rejestracyjnym znajdują się również dane posiadacza pojazdu.

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

Ostatnia edycja:
Powrót