Rejestracja pojazdu osobowego w Polsce

• Autor wątku Autor wątku SebPraise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SebPraise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzien dobry, prosze o pomoc w nastepujacej sprawie:
Mam obywatelstwo polskie, mieszkam na stale w Niemczech. Posiadam 12-letni samochod osobowy, zostal przeze mnie zakupiony w Polsce po sprowadzeniu z Niemiec, nastepnie zarejestrowany ponownie w Niemczech, gdzie od dwoch lat place za niego podatek i uzywam niemieckich tablic.
Obecnie zakupilem nowy samochod i tu pojawia sie maly problem.
Nowy samochod musze oczywiscie zarejestrowac, stary natomiast bedzie uzywany w Polsce przez najblizsza rodzine. Pytanie: starszym pojazdem zamierza do Polski wracac moj ojciec. Czy poprawnym bedzie postepowanie:

1) wymeldowanie w Niemczech starego pojazdu, wykupienie tymczasowych tablic "zjazdowych", nastepnie rejestracja w Polsce (czy zobowiazany jestem do zaplaty akcyzy? czy moge samochod zarejestrowac w Polsce na siebie i nastepnie dokonac darowizny na ojca?)

2) powrot do Polski mojego ojca na niemieckich tablicach, z tym ze potrzebne jest mu "jakies" ubezpieczenie bo tym samochodem obecnie moge jezdzic tylko ja, nastepnie wyrejestrowanie i zarejestrowanie pojazdu na miejscu w Polsce

Zalezy mi zeby wszystko odbylo sie zgodnie z prawem, zwracam sie w prosba o porade i z gory dziekuje.

Powrót