Rejestracja pojazdu z Niemiec - Przegląd Techniczny

• Autor wątku Autor wątku kalvin93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalvin93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, kupiłem auto w Niemczech dla Ojca i wysłałem mu wszystkie dokumenty potrzebne do przetłumaczenia i rejestracji w Polsce.
Auto ma ważne badania techniczne jeszcze przez pół roku.
Czy to auto musi mieć zrobiony nowy przegląd w Polsce czy te 6 msc mogą wpisać do dowodu?
Auto stoi w niemczech bez tablic a w wydziale komunikacji w Polsce chcą "nowy" polski przegląd i nie chcą uznać tego z Niemiec.

Czy jest jakaś ustawa prawna, którą można im zacytować w WK? Bo tam ich nic nie interesuje i pierwszy raz słyszą, że przeglądy zagraniczne są uznawane u nas w kraju.
Pozdrawiam.

Niby według przepisów powinien być honorowany Niemiecki przegląd, ale w praktyce WK kieruje na dodatkowy przegląd rzekomo w celu sprawdzenia poprawności VIN. Moja rada udać się do naczelnika wydziału komunikacji i tam próbować coś ugrać.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

No to teraz to ja już nic z tego nie rozumiem.
Po ponownej wizycie ojca w WK, powiedzieli mu, że jak auto ma przegląd 2 lata to obcinają 1 rok, a jak ma 6 miesięcy to też obcinają.. Czyli wychodzi na to że w ich rozumowaniu pomimo tego że badania są ważne do listopada to one z góry są już nie ważne.
Nie chcę robić żadnych szwindli z przeglądem za flachę a trochę nie po drodze wysyłanie ponowne papierów do mnie kupowanie tablic zjazdowych po to tylko żeby zrobić polski przegląd bo Pani w okienku ma takie widzimisię.

Powrót