Rejestracja pojazdu z Niemiec - Przegląd Techniczny

• Autor wątku Autor wątku Adam00001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam00001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
podepnę się pod temat, ktoś może jest na bieżąco jak to jest z tym przeglądem,
w WK powiedziano mi że muszę mieć przegląd = diagnosta musi określić rok produkcji i nacisk na oś... dla motocykla....
inna sprawa że weźmie to z tych dokumentów które przedstawiłem w WK
jak nic wyciąganie kasy od obywatela...

Jak jest data 1-szej rejestracji?
Jaki jest termin badania wpisany w dowód rejestracyjny?
Z jakiego kraju jest pojazd?

Pierwsza rejestracja 2009
badanie ważne do 10.2020'
z Niemiec

To tak:
1. Roku produkcji nie jest wpisywany w dowodzie niemieckim a nacisku jest u nas wpisywany w kN a nie w kg. Wiec diagnosta musi przeliczyć to z tabliczki znamionowej.

2. Badanie techniczne powinni uznać, skracając o rok. Czyli do 31.10.2019.

Reasumując, powinni zarejestrować, i wydać skierowanie na badanie techniczne w celu odczytania brakujących danych technicznych pojazdu.

Dzięki za odpowiedź,
AD1 temat rozpoznałem i ustaliłem że diagnosta ustali rok produkcji na podstawie dostarczonych dokumentów, nacisk też jest w starym DR do przeliczenia
To co jest kuriozalne że WK nie może tego zorbić tylko odsyła i nie ma możliwości rejestracji

Kolejna parodia to fakt że dla diagnosty to jest pełne badanie = kasa
nie ma czegoś takiego jak ustalenie danych z dokumentów a to oznacza jeszcze transport nie zarejestrowanego pojazdu = koszta

Ad2 nie zarejestrują bo nie mają danych - tzn mają ale utrzymują że się na tym nie znają

ad. 1 Organ rejestruje na podstawie złożonych dokumentów, nie może sobie ustalać i obliczać, gdyż oni pojazdu nie widzą (np tabliczki znamionowej w której również jest nacisk w kg) i nie wiedzą jakie maja być odpowiednie parametry techniczne. Często parametry w zagranicznych dowodach są inne niż w stanie faktycznym.

Na podstawie jakich dostarczonych dokumentów ustalił rok produkcji? Bo chyba tylko producent pojazdu posiada taką wiedzę i niektóre sprawdzone dekodery VIN. Dodam tylko że w numerze VIN zapisany jest rok modelowy pojazdu, a nie rok produkcji.

Kolejna parodia to fakt że dla diagnosty to jest pełne badanie = kasa
Czemu? To ktoś Cie ładnie naciąga na kasę.
ADR
6.9 - skierowany przez starostę lub na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji - 60zł
Więc jeśli chcesz zrobić takie badanie, to albo dostajesz skierowanie w czasie rejestracji pojazdu, albo diagnosta Ci robi badanie (nie powinien bo pojazd nie jest zarejestrowany, ale niektóre starostwa zezwalają na to).

ad. 2
To niech sobie Ci urzędnicy wyciągną Prawo o Ruchu Drogowym i zerkną na art 72 ust 1 pkt 4 który mówi:
4) zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, jeżeli jest wymagane albo dowodu rejestracyjnego pojazdu lub innego dokumentu wydanego przez właściwy organ państwa członkowskiego, potwierdzającego wykonanie oraz termin ważności badania technicznego;
Czyli potwierdzenie wykonania przeglądu to pieczęć stacji w dowodzie, oraz wpisany termin ważność.

Przykład:
Pieczątka DEKRY i wpisany tam termin DEC 2012
Zulassungsbeschenigung-Teil-I-dow%C3%B3d-rejestracyjny-nowy.jpg

A jeśli jeszcze będą żadać badania technicznego, to powiedz ze chcesz podstawe prawną. Ide o zakład zę się powołają na tą podstawę która Ci wyzej podałem :) z której jasno wynika co i jak :)

Powrót