Rejestracja pojazdu

• Autor wątku Autor wątku lania12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lania12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Zarejestrowałem pojazd, który był sprowadzony jako uszkodzony. W urzędzie przedstawiłem kopie oświadczenia, które oznajmia, że samochód nie uczestniczył w wypadku, ani kolizji. Jednak do odbioru twardego dowodu potrzebny jest oryginał tego oświadczenia, jednak kontakt z sprzedawca się urwał i nie mam tego dokumentu. Co w takiej sytuacji mnie czeka?

Nic. Organ rejestrujący nie ma prawa od Ciebie wymagać takiego dokumentu. A skierowanie na badanie może Ci tylko wystawić lub wymagać badania dodatkowego w przypadku gdy z dokumentów do rejestracji wynika iż pojazd jest "powypadkowy". Uszkodzony nie świadczy o tym że był powypadkowy.

Czy aby na pewno? Wk nie chciał mi zarejestrować tymczasowo auta, dopiero jak dostarczyłem kopie tego oświadczenia w którym jest napisane, że pojazd nie uczestniczył w wypadku, ani kolizji. Pani z wk mi powiedziała, że przy odbiorze będę musiał mieć oryginał, a go niestety nie mam

lania12 napisał:
Czy aby na pewno?
Urzędnik działa na podstawie i w granicach prawa.

Jedyna podstawa prawna którą mogą się opierać to:
11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3–5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:
(...)
2) skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:
a) w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,
b) jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;
... a tam nie ma mowy o pojeździe uszkodzonym.

Prosta sprawa. Jeśli Ci nie zostanie wydany dowód rejestracyjny (stały) to poproś o odmowe wydania decyzji z podstawą prawną. Gwarantuje Ci, że nie mają żadnej.

Powrót