Rejestracja pup

• Autor wątku Autor wątku pauleta21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pauleta21

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Żona zgłosiła mnie jako męża usiebie w pracy do ZUS w celu ubezpieczenia zdrowotnego w pup mam możliwość podjęcia stażu ale muszę się zajedtrowsny co muszę zrobić z tym ubezpieczeniem

Po pierwsze musi się Pan zarejestrować w PUP - od dnia rejestracji jako osoba bezrobotna automatycznie zostanie Pan objęty ubezpieczeniem zdrowotnym z PUP. Po drugie, żona musi wykreślić Pana w swoim zakładzie pracy z ubezpieczenia od dnia rejestracji w PUP. Trzeba o tym pamiętać, aby ubezpieczenia się na siebie nie nałożyły.

Czyli najpierw żona musi mnie skreślić w swoim zakładzie pracy a dopiero później muszę zajestrowac się w pup tak?

pauleta21 napisał:
Czyli najpierw żona musi mnie skreślić w swoim zakładzie pracy a dopiero później muszę zajestrowac się w pup tak?
Jest to bez znaczenia. Byle oba ubezpieczenia się na siebie nie nakładały.

A można tak tylko w pup zajestrowac się w celu znalezienia pracy a u żony być zgłoszony w zus

Chodzi mi żeby tylko zajestrowac się pup nie dla ubezpieczenia w celu znalezienia pracy a ubezpieczenie mieć u zony

Musisz przeczytać jeszcze raz :) od słowa automatycznie

Można zarejestrować się w PUP jako osoba poszukująca pracy. Wtedy nie masz ubezpieczenia zdrowotnego i jak najbardziej możesz być zgłoszony przez żonę do ubezpieczeń. Tyle, że osoba poszukująca pracy nie może być przez PUP skierowana na staż.

Powrót