rejestracja S1 w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku dziomdziolak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziomdziolak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moj maz jest ubezpieczony w Polsce, ma tez na swoim ubezpieczeniu zdrowotnym nasze dzieci. Ja mieszkam w Niemczech, pracuje w Luksemburgu w Komisji Europejskiej (KE) od pol roku i jestem objeta ubezpieczeniem w KE. Dzieci mieszkaja ze mna w Niemczech. Z NFZ dostalismy formularz S1 na dzieci i od miesiaca probuje go zarejestrowac w AOK w Niemczech. Przy pierwszej wizycie okazalo sie, ze potrzeba zaswiadczenia ze ja jestem zatrudniona w KE, z drugim ze potrzeba aktow urodzenia dzieci. Przy trzeciej wizycie zarzadano ode mnie zaswiadzcenia o moich zarobkach, a za czwartym zaswiadczenia, ze bylam ubezpieczona w Polsce zamin zaczelam pracowac w KE. W koncu poprosilam o wydanie mi podstawy prwanej i listy wymaganych dokumentow potrzebnych do zarejestrowania S1, ale sie nie doczekalam takiej listy. Wydaje mi sie, ze sami nie wiedza co jest potrzebne i za kazda moja wizyta wymyslaja nowy dokument, ktory musze dostarczyc. Wszystko w celu wydluzenia procedury? Czy ktos moze podac mi zasady i dokumenty rejestracji S1 w Niemczech, jakich dokumentow tak na prawde potrzeba? Bylam w podobnej sytuacji gdy mieszkalam w Luksemburgu i tak po prostu przesylalo sie S1 do kasy chorych i poczta przychodzily karty ubezpieczenia zdrowotnego - zadnych dodatkowych dokumentow. Bede wdzieczna za pomoc i podpowiedzi, o co tak na prawde chodzi AOK. Dzieki. Ania

akt urodzenia dzieci i potwierdzenie ciągłości ubezpieczenia wymagają teraz w każdej kasie chorych

a za czwartym zaswiadczenia, ze bylam ubezpieczona w Polsce zamin zaczelam pracowac w KE

chodzi o ciągłość ,ale Polska tego zaświadczenia ponoć nie wystawia juz na miejscu

Formularz E-104 - zaświadczenie o przebytych okresach ubezpieczenia
Art. 12 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 dotyczącego wykonywania rozporządzenia nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego – informujemy, iż dokumenty potwierdzające przebyte (tj. zakończone) okresy ubezpieczenia zdrowotnego mogą być wystawione wyłącznie w przypadku wystąpienia z wnioskiem przez zainteresowaną instytucję

Niemcy jeszcze nie zapoznali sie z nowymi rozporządzeniami :-)

Ostatnia edycja:
Dzieki za szybka odpowiedz, dziwie sie tylko po co im te zaswiadczenia z mojej strony, skoro dzieci za na ubezpieczeniu meza, a nie moim ;)

dziomdziolak mam podne pytanie bo mieszkam we Fracji 2 ka dieci podlegam polskeimu ubezpieczeniu ale NFZ odmawia mi wydania karty S1 na dzieci twierdząc ze to kraj przymujący (FR) decyduje i sama dopisuje benficentów do ubezpieczenia, we Franci latam jak oszałała po unistytucjach i nie chcą mi dzieci dopisać tylko chcą kartę S1..

a Ty twierdzisz ze dostałąś ? pod jaki NFZ podlegasz?

Ja pod Wawe niby powinni byc na biezaco, twierdza ze takie jest prawo UE ale podstaw prawnych nie chcą podać,

Ty masz problem z rejstracją S1 u nas wyagali rezydecnji do arejjstrowania ta z kolei tez wymagala osobnych papierów.

Najgorsze to ze prawo sobie, a instytucje sobie,

Trzyam kciuki juz pewnie doprowadzilas swoja sprawę do finału.
dziekuję za odpowiedz.

Powrót