D
dziomdziolak
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Moj maz jest ubezpieczony w Polsce, ma tez na swoim ubezpieczeniu zdrowotnym nasze dzieci. Ja mieszkam w Niemczech, pracuje w Luksemburgu w Komisji Europejskiej (KE) od pol roku i jestem objeta ubezpieczeniem w KE. Dzieci mieszkaja ze mna w Niemczech. Z NFZ dostalismy formularz S1 na dzieci i od miesiaca probuje go zarejestrowac w AOK w Niemczech. Przy pierwszej wizycie okazalo sie, ze potrzeba zaswiadczenia ze ja jestem zatrudniona w KE, z drugim ze potrzeba aktow urodzenia dzieci. Przy trzeciej wizycie zarzadano ode mnie zaswiadzcenia o moich zarobkach, a za czwartym zaswiadczenia, ze bylam ubezpieczona w Polsce zamin zaczelam pracowac w KE. W koncu poprosilam o wydanie mi podstawy prwanej i listy wymaganych dokumentow potrzebnych do zarejestrowania S1, ale sie nie doczekalam takiej listy. Wydaje mi sie, ze sami nie wiedza co jest potrzebne i za kazda moja wizyta wymyslaja nowy dokument, ktory musze dostarczyc. Wszystko w celu wydluzenia procedury? Czy ktos moze podac mi zasady i dokumenty rejestracji S1 w Niemczech, jakich dokumentow tak na prawde potrzeba? Bylam w podobnej sytuacji gdy mieszkalam w Luksemburgu i tak po prostu przesylalo sie S1 do kasy chorych i poczta przychodzily karty ubezpieczenia zdrowotnego - zadnych dodatkowych dokumentow. Bede wdzieczna za pomoc i podpowiedzi, o co tak na prawde chodzi AOK. Dzieki. Ania