Rejestracja samochodu kupionego od spadkobiercy(zarej. na nieżyjacą osobę)

• Autor wątku Autor wątku asteriks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asteriks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Chcę sprzedać samochód otrzymany w spadku, jest on zarejestrowany na osobe nieżyjącą.
Jakie dokumenty należy dostarczyć kupującemu żeby nie miał on później problemów z rejestracją?
Z góry dziękuje za szybka odpowiedź ponieważ zależy mi na czasie
Pozdrawiam!

Mam ten sam problem. Mam samochód, który zarejestrowany jest na nieżyjącego dziadka i z tego co się dowiedziałem nie mogę nic z nim zrobić, nawet zezłomować (nie wspominając już o przerejestrowaniu). Niezbędny do tych czynności jest sądowy podział spadku. W mojej sytuacji najśmieszniejsze jest to że wartość samochodu jest niższa niż ewentualne koszty postępowania sądowego. I w ten sposób samochód przechodzi z rąk do rąk tych osób które zobowiążą sie OC zapłacić.
W odpowiedzi na Twoje pytanie: Kupujący nie przerejestruje go bez podziału spadku. Najpierw w sądzie rodzina musiałaby się zrzec spadku w postaci samochodu na twoją rzecz, póżniej ty sprzedajesz samochód kupującemu :D

No dobrze tylko sprawa spadkowa jest przeprowadzona, wszystkie dokumenty są.
Chodzi o to, że ten kto kupi samochód i będzie chciał go zarejestrować musi przedstawić w urzędzie ten dokument z sądu(koniecznie oryginał) i co zrobić żeby tego uniknąć.
Sprawa była by prosta gdybym mógł go zarejestrować na siebie i potem sprzedać, niestety samochód jest zabytkowy, nie ma badań technicznych itp. więc jest sporo zachodu z rejestracją...

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że po rozprawie w pierwszej kolejności trzeba zarejestrować samochód na tego kto został uznany spadkobiercą, dopiero później można go przerejestrować na kogoś innego, ale pewności nie mam.

problem był w tym że nie wiedziałem o żadnych uwierzytelnionych odpisach ;)
Znając życie to zanim ten odpis dostane to minie pewnie miesiąc? czy dają to na poczekaniu? bo to też jest istotne-liczy się czas w tym przypadku.
Dziękuję Panu/Pani za pierwszą sensowną odpowiedz.

Ostatnia edycja:
to zależy od wydziału danego sądu, w jednym wydają od ręki w innym trzeba czekać.
--
dementii

dziękuję za informację. Pozdrawiam!

Powrót