P
piter4
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Proszę o pomoc nie mogę zarejestrować samochodu sprowadzonego z angli po przekładce kierownicy ,chodzi o Landrovera Freelandera (auto przystosowane do przekładki ),wydział komunikacji mówi że zarejestruje auto bez problemu po wykonaniu przeglądu na stacji diagnostycznej (stary pierwszy przegląd tylko pod inną nazwą) jednak diagnosta na stacji mówi że ów przeglądu nie wykona ,a jak wykona to dopiero kiedy przywiozę odpowiednie dokumenty i zaczyna wymyślać:
1.homologacje producenta (wystawiana do nowych aut lub tylko i wyłącznie przy zmianie nacisku na oś )
2.Zezwolenie na przekładkę od producenta
3.Opis rzeczoznawcy
4.Faktury na nowe części użyte do przekładki z serwisu
5.Fakturę za wykonanie przekładki przez serwis
6.Potwierdzenie dopuszczenia do ruchu przez producenta po przekładce
Objechałem prawie wszystkie stacje diagnostyczne w woj. Lubuskim i każda stacja żąda podobnych dokumentów. Z prywatnej rozmowy z diagnostą wynikło że stacje diagnostyczne mają nieformalny zakaz wykonywania przeglądów aut sprowadzonych z angli wydany przez naczelnika urzędu.
Jak to jest faktycznie z badaniami na stacji diagnostycznej co może żądać diagnosta a czego nie. Auto ma ważny przeglad angielski do marca 2010 ,i wg nowych przepisów powinien byc zarejestrowany bez przeglądu ale w wydziale komunikacji powiedzieli że nie dotyczy to aut sprowadzonych z angli.
1.homologacje producenta (wystawiana do nowych aut lub tylko i wyłącznie przy zmianie nacisku na oś )
2.Zezwolenie na przekładkę od producenta
3.Opis rzeczoznawcy
4.Faktury na nowe części użyte do przekładki z serwisu
5.Fakturę za wykonanie przekładki przez serwis
6.Potwierdzenie dopuszczenia do ruchu przez producenta po przekładce
Objechałem prawie wszystkie stacje diagnostyczne w woj. Lubuskim i każda stacja żąda podobnych dokumentów. Z prywatnej rozmowy z diagnostą wynikło że stacje diagnostyczne mają nieformalny zakaz wykonywania przeglądów aut sprowadzonych z angli wydany przez naczelnika urzędu.
Jak to jest faktycznie z badaniami na stacji diagnostycznej co może żądać diagnosta a czego nie. Auto ma ważny przeglad angielski do marca 2010 ,i wg nowych przepisów powinien byc zarejestrowany bez przeglądu ale w wydziale komunikacji powiedzieli że nie dotyczy to aut sprowadzonych z angli.