Rejestracja samochodu w innym mieście niż adres zameldowania - dodatkowe pytania

• Autor wątku Autor wątku mq1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mq1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Cześć.

Czytałem temat przyklejony, jednak nie do końca rozwiewa on moje wątpliwości.

Otóż pracuję w Warszawie i tu wynajmuję pokój (!), potrzebne mi auto na dojazdy do firmy, bo komunikacją miejską to gorzej niż źle - tłok, smród, przepełnienie aż czasem nie można wejść do środka, nic nie jeździ zgodnie z rozkładem, generalnie dramat. Z racji tego, że rodzinę mam w miejscu pochodzenia 500 km od Waw, to tam jestem zameldowany, głównie z racji ważnej korespondencji, zawsze odbiorą coś i mi prześlą tutaj. Sęk w tym, że nie wiem ile będę mieszkał w wynajmowanym miejscu, czy zaraz nie zmienię lokalu na tańszy/w innej dzielnicy. I tu się teraz temat rozbija, bo chcę kupić auto, ale:

- zameldowany jestem 500 km od Waw,
- nie bardzo mam możliwość wzięcia 2 dni wolnego na wycieczkę do "mojego" WK,
- przyjmijmy, że w Waw często zmieniam miejsce wynajmu,

Czy zatem jest jakakolwiek możliwość, abym mógł auto kupić tu i od razu przerejestrować i ubezpieczyć w Warszawie tak, aby przy ew. przeprowadzce nie trzeba było robić tego na nowo? I co z kupnem auta sprowadzonego, gdy tych opłat jest o wiele więcej, a chciałbym to załatwić w Warszawie?

No dobrze, ale rejestruję wtedy auto na adres zamieszkania a gdy on się zmieni (ulica) to musze to w wydziale komunikacji zmieniać czy jak?

Co do zasady tak jest - zmieniamy miejsce zamieszkania, to aktualizacja danych w dokumentach

Cześć.
A ja mam pytanie o rejestrację tymczasową.
Jestem z podkarpackiego a chcę tymczasowo w Warszawie zarejestrować nowy motocykl tam kupiony w celu "przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej".

Czy jest to możliwe?

Ostatnia edycja:
krzakx napisał:
Cześć.
A ja mam pytanie o rejestrację tymczasową.
Jestem z podkarpackiego a chcę tymczasowo w Warszawie zarejestrować nowy motocykl tam kupiony w celu "przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej".

Czy jest to możliwe?

Niezaleznie od sytuacji zapewne najszybsza odpowiedz uzyskasz w danym Wydziale Komunikacji.

mq1990 napisał:
Cześć.

Czytałem temat przyklejony, jednak nie do końca rozwiewa on moje wątpliwości.

Otóż pracuję w Warszawie i tu wynajmuję pokój (!), potrzebne mi auto na dojazdy do firmy, bo komunikacją miejską to gorzej niż źle - tłok, smród, przepełnienie aż czasem nie można wejść do środka, nic nie jeździ zgodnie z rozkładem, generalnie dramat. Z racji tego, że rodzinę mam w miejscu pochodzenia 500 km od Waw, to tam jestem zameldowany, głównie z racji ważnej korespondencji, zawsze odbiorą coś i mi prześlą tutaj. Sęk w tym, że nie wiem ile będę mieszkał w wynajmowanym miejscu, czy zaraz nie zmienię lokalu na tańszy/w innej dzielnicy. I tu się teraz temat rozbija, bo chcę kupić auto, ale:

- zameldowany jestem 500 km od Waw,
- nie bardzo mam możliwość wzięcia 2 dni wolnego na wycieczkę do "mojego" WK,
- przyjmijmy, że w Waw często zmieniam miejsce wynajmu,

Czy zatem jest jakakolwiek możliwość, abym mógł auto kupić tu i od razu przerejestrować i ubezpieczyć w Warszawie tak, aby przy ew. przeprowadzce nie trzeba było robić tego na nowo? I co z kupnem auta sprowadzonego, gdy tych opłat jest o wiele więcej, a chciałbym to załatwić w Warszawie?

Witam. oczywiście jest możliwość rejestracji pojazdu w innym miejscu, niż zameldowanie - zgodnie z przepisami za miejsce rejestracji można uznać miejsce obecnego przebywania z zamiarem stałego pobytu .

Ubezpieczenie również wystawia się na miejsce zamieszkania więc sprawa rozwiązuje się sama

W wydziale komunikacji, przy rejestracji Twojego pojazdu należy złożyć stosowne oświadczenie . wszystkie informacje odnośnie rejestracji pojazdu w miejscu innym niż zamieszkanie znajdziesz tutaj :

https://www.rejestrowanieaut.pl/rejestracja-samochodu-w-miejscu-zamieszkania/

pozdrawiam :)

miczel napisał:
oczywiście jest możliwość rejestracji pojazdu w innym miejscu, niż zameldowanie
Z racji upływu czasu bardzie pomocna byłaby informacja o złomowaniu pojazdu

Powrót