Rejestracja samochodu z zagranicy, który wcześniej był zarejestrowany w Polsce

• Autor wątku Autor wątku mixD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mixD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mój problem jest nieco pogmatwany i liczę na pomoc. Mam możliwość kupna samochodu zarejestrowanego za granicą, który wcześniej był zarejestrowany w Polsce. Ale po kolei. Pierwszy właściciel kupił samochód w polskim salonie i auto było zarejestrowane w naszym kraju. Drugim właścicielem także jest Polak, który jednak wyjechał do Holandii i to auto tam zarejestrował. Teraz ja, jako trzeci właściciel (potencjalny) chcę ten samochód kupić (za polskie złote nie euro) i oczywiście zarejestrować w Polsce. Cała transakcja również byłaby przeprowadzona w Polsce pomiędzy mną i drugim właścicielem - czyli osobą prywatną. Mam pytanie na jakie trudności z zarejestrowaniem auta mogę napotkać? Co jest potrzebne do rejestracji, czy w takim przypadku również należy uiścić opłatę celną (3,1%) oraz opłatę ekologiczną (500zł)? Jakie w ogóle dodatkowe koszta czekają mnie z tego tytułu? Z góry dziękuję za pomoc

W takim przypadku obowiązuje dokładnie taka sama procedura jak dla pojazdu sprowadzonego z zagranicy. Nie istotne jest to, że ten samochód był zarejestrowany na Polaka. Jest to pojazd sprowadzony z zagranicy tam zarejestrowany.

Powrót