Rejestracja strony jako dziennik - co i jak?

• Autor wątku Autor wątku Riff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Riff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Temat o rejestracji stron www był głośny parę tygodni temu, a mnie dzisiaj nagle przyszło do głowy takie pytanie: to jak w końcu tę stronę zarejestrować gdybym chciał? Przez google znalazłem tylko to:

[cytat:fwi549rm]Jak zarejestrować tytuł prasowy
| Wniosek o rejestrację dziennika lub innego czasopisma składa się w sądzieokręgowym właściwym dla siedziby wydawcy.

| Musi on zawierać:
- tytuł dziennika lub innego czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres
redakcji,
- dane osobowe redaktora naczelnego,
- określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres,
- częstotliwość ukazywania się.
| Sąd sprawdza, czy zgłoszony tytuł nie został wcześniej zarejestrowany oraz czy spełnia warunki rejestracji. Jeśli jest identyczny z innym, sąd odmawia rejestracji. Może natomiast być podobny.

| Jeżeli postanowienie sądu nie zostanie wydane w ciągu 30 dni, można
wydawać dziennik lub czasopismo bez rejestracji.

| Rejestracja jest płatna, kosztuje 40 zł.
Strony WWW to dzienniki lub czasopisma[/cytat:fwi549rm]

W sumie temat ciekawy, bo jak już ktoś zechce zarejestrować to można mieć problemy z ogarnięciem jak to w ogóle zrobić. Czy jako osoba prywatna mogę zarejestrować zwykłą stronę (nie uwzględniamy już czy ci z góry akurat ją "zaakceptują"), czy w tym wypadku wpisuję się jako redaktor naczelny, czy te 40 złotych to dzisiejsza cena i czy to cała cena? Kto w tym wypadku będzie wydawcą? No i jak to jest z uzyskaniem numeru ISBN? :evil:

Chciałem zakładać nowy temat, ale skoro już jest to może odkopię i czegoś się dowiem :)
Otóż: zamierzam zarejestrować stronę www jako prasę (portal informacyjno-publicystyczny). Z tego co znalazłem w sieci, to muszę:
- złożyć wniosek o rejestrację strony internetowej jako dziennika/czasopisma załączając:
- dowód uiszczenia opłaty sądowej (chodzą słuchy o 40 zł)
- wydruk przykładowych materiałów
- pełnomocnictwo dla zastępcy procesowego (kto może być zastępcą procesowym? prawnik? coś kosztuje? można osobiście?)
- odpis wniosku i załączników (czyli kopie?)
I dalej: trzeba podać
- dane wydawcy (jako autor strony wyczytałem, że mogę podać siebie, jednak czy nie muszę mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej? ustawa prawo prasowe nic takiego nie wspomina. sądzę jednak, że skoro wydawcą może być "związek wyznaniowy" to działalności jako takiej prowadzić nie muszę - jeśli się mylę niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu
- dane red. naczelnego (czyli autora strony w tym przypadku)

Chciałbym również nadać numer ISSN.
Na stronie BN znajduje się taka informacja:
http://www.bn.org.pl/index.php?id=7&issn napisał:
Aby otrzymać numer ISSN dla czasopisma internetowego, należy przesłać, wraz z informacją o adresie internetowym, wydruki ekranów: z numeru pierwszego - strony tytułowej; z numeru bieżącego - strony tytułowej oraz ekranu z danymi o wydawcy i redakcji. Nie nadaje się numeru ISSN czasopismom online przed ich pojawieniem się w internecie.
Czy zatem jest możliwe nadanie numeru ISSN przed rejestracją w Sądzie, czy kolejność jest dowolna? Pewnie lepiej dla nas by było taki numer mieć przy zgłaszaniu do sądu :) Z tego co się orientuję nadanie takiego nr jest bezpłatne.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Dzięki :)

Powrót