R
Riff
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Temat o rejestracji stron www był głośny parę tygodni temu, a mnie dzisiaj nagle przyszło do głowy takie pytanie: to jak w końcu tę stronę zarejestrować gdybym chciał? Przez google znalazłem tylko to:
[cytat:fwi549rm]Jak zarejestrować tytuł prasowy
| Wniosek o rejestrację dziennika lub innego czasopisma składa się w sądzieokręgowym właściwym dla siedziby wydawcy.
| Musi on zawierać:
- tytuł dziennika lub innego czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres
redakcji,
- dane osobowe redaktora naczelnego,
- określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres,
- częstotliwość ukazywania się.
| Sąd sprawdza, czy zgłoszony tytuł nie został wcześniej zarejestrowany oraz czy spełnia warunki rejestracji. Jeśli jest identyczny z innym, sąd odmawia rejestracji. Może natomiast być podobny.
| Jeżeli postanowienie sądu nie zostanie wydane w ciągu 30 dni, można
wydawać dziennik lub czasopismo bez rejestracji.
| Rejestracja jest płatna, kosztuje 40 zł.
Strony WWW to dzienniki lub czasopisma[/cytat:fwi549rm]
W sumie temat ciekawy, bo jak już ktoś zechce zarejestrować to można mieć problemy z ogarnięciem jak to w ogóle zrobić. Czy jako osoba prywatna mogę zarejestrować zwykłą stronę (nie uwzględniamy już czy ci z góry akurat ją "zaakceptują"), czy w tym wypadku wpisuję się jako redaktor naczelny, czy te 40 złotych to dzisiejsza cena i czy to cała cena? Kto w tym wypadku będzie wydawcą? No i jak to jest z uzyskaniem numeru ISBN? :evil:
[cytat:fwi549rm]Jak zarejestrować tytuł prasowy
| Wniosek o rejestrację dziennika lub innego czasopisma składa się w sądzieokręgowym właściwym dla siedziby wydawcy.
| Musi on zawierać:
- tytuł dziennika lub innego czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres
redakcji,
- dane osobowe redaktora naczelnego,
- określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres,
- częstotliwość ukazywania się.
| Sąd sprawdza, czy zgłoszony tytuł nie został wcześniej zarejestrowany oraz czy spełnia warunki rejestracji. Jeśli jest identyczny z innym, sąd odmawia rejestracji. Może natomiast być podobny.
| Jeżeli postanowienie sądu nie zostanie wydane w ciągu 30 dni, można
wydawać dziennik lub czasopismo bez rejestracji.
| Rejestracja jest płatna, kosztuje 40 zł.
Strony WWW to dzienniki lub czasopisma[/cytat:fwi549rm]
W sumie temat ciekawy, bo jak już ktoś zechce zarejestrować to można mieć problemy z ogarnięciem jak to w ogóle zrobić. Czy jako osoba prywatna mogę zarejestrować zwykłą stronę (nie uwzględniamy już czy ci z góry akurat ją "zaakceptują"), czy w tym wypadku wpisuję się jako redaktor naczelny, czy te 40 złotych to dzisiejsza cena i czy to cała cena? Kto w tym wypadku będzie wydawcą? No i jak to jest z uzyskaniem numeru ISBN? :evil: