Rejestracja w Agentur fur arbeit

• Autor wątku Autor wątku piotreks84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotreks84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.Opisze sytuacje.Mam umowe do 14.12.2017,bylem dzis w niemieckim Urzędzie Pracy i pracownica mi powiedziala ze musze sie jak najszybciej zarejestrować w Urzedzie bo przepadnie mi zasiłek.Nie mam w tym momencie meldunku i nie moze mnie zarejestrowac.Niby termin mi wydluzyla i napisala date do 21.12.Tzn ze jesli nie wynajme mieszkania do tego terminu tylko np w styczniu to juz mnie nie zarejestruja i nie bede mogl pobierac zasilku?Nie ma tak ze mam 2 lub 3 miesiace na rejestracje po utracie pracy?Bo tak wyczytalem na niektorych stronach.Aczkolwiek na innych podaja ze trzrba to zrobic jak najszybciej.

Ty powinieneś się zarejestrować na 3 miesiące ale przed datą końcowa umowy. A dlaczego nie masz meldunku? Gdzie obecnie mieszkasz?

Bez niemieckiego meldunku nie mozesz byc zarejestrowany w BfA. Musisz byc w polskim, ale wtedy dostajesz taki zasilek jak jakbys pracowal w PL (czyli bardzo niski). Jednak w momencie uzyskania niemieckiego meldunku (moze byc fikcyjny: jakas rodzina, znajomi, byc moze za drobna oplata 50-100 euro miesiecznie) mozesz przejsc do niemieckiego urzedu pracy i dostawac taki zasilek jaki sobie wypracowales.

pzdr

Powrót