rejestracja w PUP a brak adresu zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku romus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romus

Użytkownik
Odpowiedzi
372
Witam, kolega chciałby się zarejestrować w PUP, ale nastały go tam problemy, że musi mieć jakiś adres zamieszkania, stały lub czasowy. Kolega mieszka u kolegi i nikt mu takiego zaświadczenia nie wystawi. W dowodzie ma pustą rubrykę. Można by powiedzieć, że osoba bezdomna. Z prawem do zasiłku. 12 lat przepracowane umowa skończyła sie 11.01.2015.
Urzędnik ma rację?

Dziękuję z odp.
Nie wiem czy stażyste można nazwać urzędnikiem. Ta w informacji to nie ma o niczym pojęcia. Więcej dowiedział się na miejscu. Zarejestrował się bez problemu, ale teraz wyszedł znów mały problem:
Chce się przeprowadzić do innego powiatu. Powinien się wyrejestrować ze starego i zarejestrować w nowej miejscowości? Czy tylko podać w PUP, że zmienił adres zamieszkania?

romus napisał:
Nie wiem czy stażyste można nazwać urzędnikiem.
Z pewnością nie, ale wcześniej tak napisałeś, więc założyłam, że była to informacja przekazana przez pracownika PUP. Swoją drogą nic nie usprawiedliwia wprowadzania w błąd klienta. Obok stażysty (zwłaszcza przy pracy z klientem) zawsze powinien być pracownik, który w porę zareaguje na bzdury.
romus napisał:
Powinien się wyrejestrować ze starego i zarejestrować w nowej miejscowości? Czy tylko podać w PUP, że zmienił adres zamieszkania?
Powinien poinformować aktualny PUP o zmianie miejsca zamieszkania i terminie tej zmiany i złożyć wniosek o przesłanie danych zgromadzonych w jego karcie rejestracyjnej oraz kopii zgromadzonych dokumentów do PUP właściwego ze względu na planowane miejsce zamieszkania.​
Będzie miał 14 dni od dnia zmiany miejsca zamieszkania na zgłoszenie się w nowym PUP.​

Powrót