Rejestracja w PUP a wniosek o rentę

• Autor wątku Autor wątku nasha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nasha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,

1. Mam pytanie czy podczas rejestracji w PUP można złożyć do ZUS wniosek o rentę?
2. Czy można to zrobić zarówno podczas pobierania zasiłku dla bezrobotnych/otrzymywania zasiłku za staż jak i gdy nie pobiera się świadczeń z PUP?
3. Czy składając wniosek o rentę (częściowa niezdolność do pracy) będąc zarejestrowanym w PUP trzeba być na zwolnieniu ZLA? Choroba nie uniemożliwiałaby całkowicie pracy - teoretycznie możliwe byłobo podjęcie zatrudnienia (np. skierowanie z PUP) - kwestia czy dostałabym zdolność od lekarza medycyny pracy...

W czasie rejestracji w PUP nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia (być może wznowa choroby, która rozwinęła się u ostatniego pracodawcy przed rejestracją w PUP).

4. Czy składając wniosek o rentę wywiad zawodowy będzie od ostatniego pracodawcy przed rejestracją w PUP?

Dziękuję za informację, na razie mam nadzieję, że nie będę musiała korzystać z tych rad (okaże się, że jestem zdrowa) - ale chciałam dowiedzieć się jak wygląda sytuacja.

Pozdrawiam

Witam

Piszę jako osoba, która przerabiała ten problem. Mając rentę czy to tytułu całkowitej niezdolności do pracy czy częściowej niezdolności nie możesz być osobą zarejestrowaną jako osoba bezrobotna i pobierać zasiłek. Można się zarejestrować wyłącznie jako osoba poszukująca pracy (taka osoba nie może pobierać zasiłku ani skorzystać ze szkoleń)

Jeżeli nie masz decyzji o przyznaniu renty to zarejestrować się możesz, bo ich interesuje Twoja sytuacja w momencie rejestracji - jeśli nie masz renty to możesz się zarejestrować. Złożenie wniosku o przyznanie renty niczego nie zmienia, bo mogą Ci tej renty nie przyznać. Ich interesuje sytuacja gdy renta jest przyznana, czyli masz oficjalna decyzje ZUS na papierze, od kiedy jest przyznana. I wtedy mogą zacząć się schody. Bo może być tak, że gdy skorzystasz ze stażu na przykład to będziesz musiała oddać stypendium stażowe UP za te miesiące od kiedy została przyznana renta. Nie możesz pobierać zasiłku dla bezrobotnych i jednocześnie renty. Jeśli chcesz iść na staż poszukaj firm które organizują takie staże, czyli zajmują się pozyskaniem środków od Unii na takie staże, bo dla nich nie ma to znaczenia czy masz rentę czy nie. Nie tylko UP organizuje i wysyła na staże.

Nie musisz tłumaczyć się lekarzowi medycyny pracy, że pobierasz rentę ani że chcesz złożyć wniosek o rentę. Nie musisz się tłumaczyć UP, że chcesz złożyć wniosek o rentę (tylko co jeśli zostanie przyznana). Renta nie jest przyznana od dnia złożenia wniosku tylko po komisji lekarskiej (na którą możesz sobie poczekać nawet 3 miesiące od dnia złożenia wniosku).

Jak patrzyłam na ten wniosek przyznania renty z tytułu częściowej niezdolności to wpisuje się tam wszystkich pracodawców, gdyż musisz spełnić dwa warunki: Komisja lekarska ZUS lub lekarz Orzecznik ZUS muszą Cię uznać za osobę częściową niezdolną do pracy, a dwa to posiadać okresy składkowe i nieskładkowe zależne od wieku jest potrzebny odpowiedni staż pracy. Inaczej mówiąc Komisję Lekarska interesuje Twój stan zdrowia na tą chwilę i na podstawie tego orzeka, ale ZUS potrzebuje jeszcze odpowiedniego stażu odprowadzania składki rentowej aby taką rentę przyznać.

Radzę podejść do Urzędu Pracy, dział Informacje, przedstawić sytuacje i dopytać.

Ostatnia edycja:
Renta jest z tytułu niezdolności do pracy to jak można zarejestrować się w UP?
Pytam bo sama z mężem mam teraz skomplikowaną sytuacje i jest pytanie co mu się należy z tego tytułu/

tak w pigułce:
Mąż jadąc do Urzędu pracy dostał silnego bólu głowy, dolegliwości nie ustawały więc pojechaliśmy na SOR gdzie po badaniach okazało się pęknięty tętniak mózgu. Mąż leżał w szpitalu 14 dni, w między czasie udało mi się go ubezpieczyć pod siebie a dzwoniąc do urzędu pracy powiedziano nam że musi być zdolny do pracy żeby mógł się zarejestrować i skorzystać z zasiłku dla bezrobotnych. Nie może podjąć pracy przez minimum 2 miesiące (o ile ma pracę biurową). Niestety jest pracownikiem fizycznym wiec lekarz stwierdził co najmniej 3 miesiące regeneracji a po badaniu kontrolnym (za 3 miesiące) lekarz stwierdzi czy już może pracować).

Powrót